Вместо сочна политическа цел - по-добре да се свърши работа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9719103 www.24chasa.bg

Добър, лош - Планът за възстановяване и устойчивост беше предмет на безпрецедентно широко и ангажирано обществено обсъждане. Резултат от това обсъждане са не само корекциите на плана, но и десетки обстойни експертни мнения от работодатели, браншови организации, синдикати, неправителствени организации и други експертни или заинтересовани групи. Стотици обсъждания бяха проведени и стотици статии бяха написани с критики и предложения за плана (аз съм написал поне пет).

Тези позиции са много ценни и би било разумно да бъдат бързо анализирани, за да се очертаят основните искания, критики и подкрепи. Това не е трудно да се направи от компетентен консултантски екип. В плана има няколко едри разхода, които подлежат на дебат и които могат да се преразгледат. Има и неща, които имат нужда от уточнение - например кой е най-ефективния (икономически и енергийно) механизъм за подкрепа на енергийното обновяване на сградите.

Напълно възможно е тези “за” и “против” да се изяснят за две седмици, след което за още две седмици Планът да се редактира и внесе в ЕК. Опитите за радикални критики и промяна на плана не са особено разумни както заради забавянето, така и заради широкото предварително обсъждане. В случая нещата опират до ефективна работа и до вземане на политическо решение, което не е лошо да се вземе с политически консенсус или поне с широко политическо съгласие.

Договарянето с ЕК не е едностранен процес. Въпросът не се свежда просто до това кое е разрешено от ЕК и кое не е. Планът може да се договаря, и е добре да се договаря и защитава.

Планът няма да е идеален. Няма и как да е. За да е почти идеален трябва да се променят много неща в България, почвайки вероятно с националния бюджет. Това няма как да стане. Планът обаче може да свърши две важни неща. Първо, значително да смекчи икономическата криза и неравномерното и отражение върху различните домакинства и, второ, да даде тласък на икономиката към едно по-умно развитие.

Няма да е зле Народното събрание да подбере работна група по Плана и да и предостави всички необходими ресурси, за да си свърши работа. Планът няма да може да се превърне в сочна политическа цел. Има много други неща, които биха могли. По-добре да се свърши работа.

(От фейсбук)

  • От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    В последните години се нагнетява особено напрежение около ЦИК - едва ли не тази шапка на изборната администрация раздава облаги и главно определя кой да е победителят на едни или други избори. А оттам и определя бъднините на държавата. А всъщност ЦИК трябва да следи спазва ли се духът на Изборния кодекс и да създаде всички условия за честни
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си