Ако с хейт се пишеха планове за милиарди, да са се родили поне 10

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9726415 www.24chasa.bg

Любимо занимание на хейтъра в мрежата е да си намери нещо, за което да се заяжда. Най-добре да е нещо повърхностно, лесно смилаемо, което позволява, без да се задълбочаваш, да блеснеш колко мнооого владееш сарказма. И започва едно състезание по иронизиране, което води до... ами не води до нищо.

Рядко наддумването навлиза в съдържателни теми, защото това изисква четене и когнитивно усилие.

Голяма веселба например падна с това, че в Националния план за възстановяване имало отключени екселски таблици и всеки можел да дописва каквато глупост му хрумне, ха-ха.

Добре е да се критикуват детайлите и мисловна енергия да се излива на талази в ирония. Но междувременно до крайния срок за внасяне на плана в Брюксел остават 10 дни.

Вариантите са два. 1. Критикуващите плана партии се съгласяват да бъде изпратен в сегашния вариант. 2. Вадят на масата по-задълбочено разписани алтернативни планове. С различни приоритети, но добре аргументирани, със сметки, оценки на въздействието, системен поглед, визионерски подход, написани, след като са чути всички сектори на бизнеса и икономически мозъчни тръстове, сформирани са експертни екипи. Най-добре е да се поставят поне 3-4 такива алтернативи и в дебат да се роди най-интелигентният план, който с чувство на изпълнен дълг да пратим на Брюксел.

Упс! Алтернативните планове са... нула. Няма такива. Излиза, че сегашният план не ни харесва, но други нямаме.

Става дума, нека припомним, за милиарди, които може да са преломна точка за съдбата на страната за десетилетия напред. Да се трансформира интелигентно икономиката, да ускорим сближаването на България с богатите страни в Европа, да направят по-добър живота на всеки от нас и на децата ни.

Може да го направим, може и да се провалим. Това, което прави разликата, е дали политиците имат желание да се изслушват, да гледат съдържанието, а не формата, да търсят позитивен дневен ред, или им е по-важно да си натрият носовете един на друг. Брюксел, уви, не дава милиарди за състезания по партиен хумор и сатира.

  • От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    В последните години се нагнетява особено напрежение около ЦИК - едва ли не тази шапка на изборната администрация раздава облаги и главно определя кой да е победителят на едни или други избори. А оттам и определя бъднините на държавата. А всъщност ЦИК трябва да следи спазва ли се духът на Изборния кодекс и да създаде всички условия за честни
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си