Марешки, който трябва да остане в политиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9728851 www.24chasa.bg

Безплатните лекарства за ученици и пенсионери, битката срещу картелите, за прагматичност и почтеност в политиката - това са принципите и каузите на лидера на ВОЛЯ

Малко са политиците в България, които излизат от общия калъп и се запомнят задълго, защото разчупват познатите шаблони, отстояват каузите си последователно въпреки ударите и не се страхуват да кажат това, което мислят. Такъв е Веселин Марешки.

Почтеността и прагматизмът в политиката, безплатните лекарства за ученици и пенсионери, борбата за реални и справедливи цени на горивата, които рязко ще подобрят стандарта на живот на българите - това са принципите и каузите на лидера на ВОЛЯ. Но това са мечтите и на огромен брой българи. Именно заради тях Марешки трябва и ще остане в политиката.

Въпреки че ВОЛЯ беше само един мандат в парламента и не влезе в раздробеното от 6 партии 45-о народно събрание, а аполитичните хора го свързват главно с бизнеса му с аптеки и бензиностанции, никой не би казал, че Марешки е политик за един мандат. Напротив.

Той има натрупан солиден политически опит още преди влизането в парламента. Роден е на 26 март 1967 г. във Варна. Там завършва математическата гимназия. След това 3 г. следва инженерни науки в едно от най-престижните висши учебни заведения в Москва, където по същото време учат сегашният министър-председател на Русия и един от вицепремиерите.

Марешки решава да се върне и да се дипломира в Техническия университет в родния си град. Неговият бизнес нюхсе проявява още в тези младежки години и през 1991 г. отваря първата си аптека. Тогава се ражда и уникалната му бизнесформула, която му носи невероятен успех – ниски цени, високи обороти, доволни клиенти.

За няколко години успява да разшири бизнеса си в цялата страна. Веригата аптеки с неговото име е изборът на милиони българи всеки месец. През 2016 г. Марешки прилага същия модел и в още една ключова сфера - горивата. Повод за това му дават разходите за колите в аптечния бизнес.

Когато отваря първата бензиностанция, отново във Варна, първоначално с идеята да обслужва само служебните автомобили, разбира всъщност колко нереални са цените и колко българите са ограбвани. Тази несправедливост го мотивира да започне битката с картела, която и днес е негова визитка.

Всъщност никой от останалите политици не говори по тази тема. Марешки с работата си показа, че е възможно да има и реални цени за хората, и печалба за бизнеса. Бензиностанциитему, които вече са в 15 града, продават качествено гориво на цени, значително под останалите
Има дни, когато разликата е над 70 ст. за литър!

Логично, успешният бизнес за хората го тласка и към политиката. Още през 2005 г. основава Национално движение за свобода и демокрация (НДСД). През 2007 г. става общински съветник, а по-късно и зам.-председател на Общинския съвет във Варна. Участва в изборите за кмет наморската столица през 2011 г. като независим и стига до балотаж срещу подкрепения от ГЕРБ Кирил Йорданов.

През 2016 г. се кандидатира за президент. Марешки се изправи сам срещу кандидата на БСП, подкрепен от ДПС,РуменРадеви едноот тогавашните силни лица на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева.

Макар да не спечели, направи много силно представяне, което му донесе гласовете на близо половин милион българи (11,17%). Във Варна беше първи с над 20%, а в други избирателни райони - примерно в Добрич, беше втори. Това е найвисокият мажоритарен вот, постиган от политик в избори досега у нас.

Успехът на президентските избори дава основание на Марешки да създаде партия ВОЛЯ и да се яви с нея на парламентарните през март 2017 г. Успя да влезе в Народното събрание с група от 12 депутати. В листите бяха включени хора от най-близкото му обкръжение, които, прегърнали идеите за промяна, останаха верни на лидера и политиката си до последния ден на парламента.

Въпреки че бяха нови в институцията, показаха зряло и отговорно поведение, даваха ефективни предложения, подкрепяха всички мерки, които водят до повишаване стандарта на българите и развитието на бизнеса.

“Преди 4 г. казахте, че ще разцепят групата ни, ще ни напазаруват. Не се учудвахме, така сте свикнали -тук да идват неуспели и независими хора, а послушни партийци, готови да продадат не само партията си, но и България. ВОЛЯ приключва първия си мандат посплотена и по-мотивирана”, каза Марешки в словото си за закриването на 44-ото НС.

Този ден ще се запомни и с друго – той вдигна на крака всички депутати, за да аплодират българските майки на Благовещение, както и българските лекари, сестри, всички на първа линия в борбата с пандемията.

Ако скоро на вратата затропат нови парламентарни избори, можем да очакваме нова силна заявка на Марешки и съратниците му. Всъщност той е политикът, който направи най-смислената кампания - не с лъжи и демагогия, а с конкретни предложения към избирателите, които са част от техния дневен ред за подобър живот.

“Гласувайте ни задачи” - бе девизът на кампанията му, с който вдъхваше надежда на хората, че има политици, готови да работят за тях. Той бе и единственият политик, който сключи реален договор с гражданите, без да ги обвързва със задължения, но с ангажимент да им осигури достъп до справедливи цени на горивата.

Във фейсбук се появиха десетки групи на хора от различни градове, които се обединяват с молба към него да ги освободи от картела.

“Излизам чист от парламента, не съм откраднал нито един лев от българите, само съм давал. Ако искате чисти политици, аз оставам на сцената. Но не се виждам като плезещ се политик, а като политик с чест и достойнство”, каза Марешки дни след последните избори.

Той подчерта, че вече като свободен гражданин ще бъде безкомпромисен към новоизбраните депутати. Марешки постави и задачите, които хората очакват да бъдат изпълнени приоритетно – намаляване на партийните субсидии на 1 лв. на глас, промяна в изборния закон в посока мажоритарни избори и въвеждане на видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

Това са точки и от референдума на Трифонов, и от референдума, който и Марешки организира през 2016 г. и които ВОЛЯ внесе като законопроекти още в първите дни на стария парламент. Но останалите партии не подкрепиха.

“Сега новите имат шанса да покажат дали наистина са искали тези неща, или са заблуждавали избирателите”, коментира лидерът на ВОЛЯ. Ясно е, че ще направи точен анализ на вота и ще начертае стратегия.

“Ние останахме под бариерата - вярно е, но останахме и над блатото, в което се превръща 45-ото НС. Още не бяха се заклели и се изпокараха за постове. Други се скриха. Или ги е страх, или не знаят какво да правят, или върви задкулисно договаряне. Явно ще падат още маски, докато народът избере тези, които наистина ще работят за българите и за България”, казва Марешки.

Партията му на този фон отново стои почтено, авторитетно и патриотично, убеден е той. Затовапоходътму вполитиката тепърва предстои. И никой не може да го упрекне, че го прави за лична облага или кариеризъм. Тезата му е, че когато човек е преуспял в частния си бизнес, трябва да помогне и на страната да се развива, а българите да живеят много по-добре.

Често споделя, че мечтата му е да види България просперираща страна с богат и щастлив народ.

Казват, че лидерът на ВОЛЯ е отличен шахматист и трудно намира съперници, защото винаги накрая побеждава. Предстои да видим какви ходове ще предприеме на политическата дъска. Още повече че отново идват и президентски избори.

“Ефектът Марешки” – семейство пести поне 1200 лв. на година само от горива

Бизнесменът и лидер на ВОЛЯ успява да продава евтино, без да прави дъмпинг. Призна го и съдът

Възможно ли е една и съща стока в един и същ град да се предлага с разлика от над 20% и този, който предлага най-ниската цена – да печели. На пръв поглед изглежда невъзможно, но всъщност се оказва реалност. Поне такава е ситуацията при горивата.

В момента бензин и дизел могат да се намерят с разлика от над 20 ст. на литър. В големите вериги се продават средно за 2,10-2,12 лв. В същото време в бензиностанциите на “ВМ Петролеум” струват съответно 1,89 лв. и 1,82 лв.

В това всъщност може да се измери т.нар. “Ефект Марешки”. Защото бизнесменът и лидер на партия ВОЛЯ се намеси с революция на този пазар. И както самият той казва, ако не го бе направил, цените щяха да са много по-високи. Марешки дава и пример какво е постигнал.

Изчисленията му сочат, че в зависимост от разстоянието, което изминава, едно семейство може да спести 100-200 лв. месечно, 1200-2400 годишно.

Това е при една кола. Повечето семейства обаче имат по две, а за фирмите ефектът е многократно по-голям - сумите стигат десетки хиляди левове, посочва Марешки. И допълва, че хората, видели какво значи “Ефектът Марешки”, вече са наясно, че печелят.

Щом горивата са евтини, хората имат още ползи.

Защото останалите цени - на храни, услуги, транспорт и т.н., растат пропорционално на тези на горивата.

Ниските цени, които поддържа Марешки, се оказаха съвсем истински, а не дъмпингови. Призна го и Върховният административен съд със свое решение от преди няколко дни.

Малко предистория. През 2017 г. КЗК започна едно от разследванията си за картел при горивата. Последваха месеци на събиране на данни и справки от основните играчи на пазара. В крайна сметка дойде решението на регулатора, че картел няма. Но последва сигнал от големите играчи като “Лукойл България”, "Синергон Петролеум”, “Ромпетрол България”, “Петрол”, “НИС Петрол”, “Еко България” и “ОМВ България”, че Марешки продава на дъмпинг.

С решението си от март 2021 г. ВАС отмени санкцията от 175 000 лв., която Комисията за защита на конкуренцията наложи преди 3 г. на фирмата за търговия с горива “Трейднет Варна”, собственост на семейството на Веселин Марешки.

Върховните съдии посочват, че с оглед утвърждаването на пазара на определен конкурент е нормално през първите месеци той да предлага стоки или услуги на по-ниски цени.

Самият Марешки нарича цените си справедливи и допълва, че те могат и трябва да са под 2 лева при сегашната борсова цена.
Финансовите резултати на “Трейднет Варна” също доказват, че може да се работи с ниски цени на горивата и това да носи печалба. Всъщност след първата година на дейност финансовите резултати са положителни.

Факт е, че и при нарастване на борсовите цени Марешки съумява да поддържа най-голяма разлика в продажбите на дребно спрямо останалите. Както е в момента - петролът поскъпва, а в обектите на бизнесмена цените са под 1,90 лв. Съгласно справка от екипа на предприемача през изминалите 5 г. максималната разлика спрямо другите играчи на пазара е достигала внушителните 70 ст. на литър.

  • Ще падне ли голямо триене на имена от листите

    Ще падне ли голямо триене на имена от листите

    45-ият парламент е тръгнал вече с левия крак към историята, но за партиите отново идват драматични моменти - подреждането на листите с кандидати за депутати. Със сигурност пълен римейк на кандидатите от 4 април няма да има. Там, където резултатите са слаби или направо пълен провал, мнозина ще се разделят с първите места
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар