Емилиян Гебрев: Моите атентатори посяха отрова из цяла Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9732812 www.24chasa.bg
Емилиян Гебрев

Отравянето стана, след като започнах да обсъждам възможността да купя още една българска военна индустрия, казва бизнесменът пред италианския вестник “Република”

Римският всекидневник “Република” публикува интервю на Флориана Булфон с българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Вестникът пише, че последните разкрития за руските части на ГРУ показват, че саботираният оръжеен склад през 2014 г. в Чешката република е съдържал муниции, предназначени за неговата компания.

Шест месеца по-късно агентите на Москва се опитаха да убият Гебрев с новичок – това беше първият случай изобщо, в който е бил използван, и който е бил приложен и срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и опозиционера Алексей Навални. “Атентатът, който понесохме, има много общи неща с този срещу Скрипал - казва Емилиян Гебрев. - Същото съдържание, същата схема и даже същите агенти от ГРУ.”

- Прилошало ви е по време на вечеря в луксозен хотел в София. Какво си спомняте?

- В действителност симптомите се появиха малко преди това. Халюцинации, повдигане, но после по време на вечерята всичко се влоши бързо. Шофьорът ми ме откара спешно в болница. Пристигнах в кома. Стана същото и със сина ми и с производствения директор на компанията ми, в същите дни на различни места.

Ужасно преживяване,

което не пожелавам на

никого. Спасиха ме

лекарите на ВМА

През 2015 г. никой нямаше понятие за използването на “военни агенти” от рода на новичок, но те го разбраха и една специализирана финландска лаборатория го потвърди.

- Разследването показа връзката с атаките срещу Скрипал и Навални.

- Всичките сме били отровени с едно и също химическо вещество от фамилията новичок с участието на агенти на руските тайни служби. И не само това, в нашия случай и в този на Скрипал отговорните са едни и същи лица. Те са от части на ГРУ, които са извършили и други мисии в Европа. Присъствието им е потвърдено дори по време на демонстрации за независимостта на Каталуня в Барселона.

- Вие произвеждате и продавате оръжие - противоречив и високорисков бизнес. Беше казано, че са искали да ви ударят, защото сте снабдявали с боеприпаси украинската армия, ангажирана срещу проруските сепаратисти в Донбас...

- Изключвам го. Нашият износ там е незначителен и се извършва чрез партньорски компании.

Никога не сме

имали проблеми с

конкуренти, нито

пък с българските

власти или с тези

на други страни

Отравянето стана, след като започнах да обсъждам възможността да купя още една българска военна индустрия. Прокуратурата ясно разкри, че съществува интерес от страна на руски компании да я купят. След неуспелия атентат цялата българска държавна машина не само че възпрепятства тази покупка, но и се опита да разруши компанията ми.

- Докато чешкото следствие напредваше до посочването на отговорните в Москва, българското разследване, след като имаше бързо развитие, спря. Защо?

- В подкрепа на Скрипал и Навални се вдигна цялото западно демократично общество, докато българските власти продължават да потулват. Ако не беше моята настойчивост в искането

да бъде подновено

разследването и

да се направи

международно

разследване

- по-специално с Bellingcat и “Ню Йорк Таймс”, почти никой нямаше да чуе за онова, което се случи.

- Мислите ли, че българските власти се страхуват да не би да подразнят Москва?

- Следите отиват твърде близо до най-високите нива на властта в България и връзките им с Русия. И същевременно продължават да насърчават руски стратегически интереси като газопровода “Турски поток” през България. От моя страна аз съм убеден, че българските и руските власти са се договорили да потулят всичко. От София досега не е било изпратено на Москва никакво искане за разследване. Въпреки че авторите на отравянето са идентифицирани, никой не ги търси.

  • От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    В последните години се нагнетява особено напрежение около ЦИК - едва ли не тази шапка на изборната администрация раздава облаги и главно определя кой да е победителят на едни или други избори. А оттам и определя бъднините на държавата. А всъщност ЦИК трябва да следи спазва ли се духът на Изборния кодекс и да създаде всички условия за честни
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си