Коментар на седмицата №1: А може би назрява преврат?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9740155 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 255 800 прочитания.

Или Слави е подлъган от лоши съветници, или има някаква конспирация

Превратите в новата българска история винаги са логичен завършек на криза в партийно-листовата избирателна система (1923, 1934 г.). И не само у нас – така е било в Германия с възхода на Хитлер, така е било и с Мусолини. Вотът за листи неизбежно води до странни събития.

Сега също се случват едни странни неща, но най-странен е отказът на Слави от мажоритарния вот още на другия ден след изборите. И преди избирателят е лъган, но чак пък такъв маньовър в историята няма.

Но аз приемам,

че самият Слави

е излъган

Кой ли му промива мозъка? Например в нета се появи една графика, от която излиза, че при мажоритарен вот и при същите резултати за партиите ГЕРБ взема 178 мандата, а ИТН – едва 8. Не знам кой е авторът, но видях графиката на стената на проф. Огнян Минчев, значи “експертната общност” си го представя така (Графика 1).

Но това е чиста лъжа. Никой не може да вземе числата от пропорционален вот за 31 многомандатни района и да ги разпредели в 240 едномандатни района с мажоритарен вот в 2 тура (М2). Но ако все пак опита, по-нормално е да стигне до извода, че ГЕРБ няма да получи нито един мандат!

Обяснявам. За ГЕРБ са гласували 26,7 на сто от избирателите. Това предполага, че може да е на първо място във всичките 240 района, но никъде няма да има 50 на сто плюс 1, колкото е нужно за победа на втория тур. Навсякъде ще има балотаж. Днес всички партии са обединени срещу ГЕРБ, следователно на втория тур навсякъде “протестната коалиция” ще се обединява около втората партия - била тя ИТН, БСП или ДПС. И нищо чудно графиката да изглежда така (Графика 2 и 3).

Т.е. при М2 ГЕРБ получава нула мандати. Пълно изчегъртване. И това е малко вероятна хипотеза, но по-малко абсурдна от горната.

Истината е, че при мажоритарния вот победата в едномандатния район само отчасти зависи от репутето на партията и поне 50 на сто от конкретния кандидат. Местен кандидат ще има велосипед, а “парашутистът” ще бяга с раница тухли на гърба. Това е една от причините, поради която партийните централи се пазят от мажоритарния вот като дявол от тамян – от любов към парашутизма.

Скандалите в НС започнаха още на втория ден от формирането на състава на парламента. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Скандалите в НС започнаха още на втория ден от формирането на състава на парламента. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Така че просто няма как от резултатите на 4 април да се предскажат 180 мандата за ГЕРБ утре. Който го твърди, е лъжец. Аз подозирам кой е пробутал тази измишльотина при Слави, но млъквам. Не е проф. Минчев. Той просто също се е вързал.

Каквото и да твърдят Слави и Тошко, шансът друг парламент да приеме М2 е близо до нулата. Това може да стане само в рядко съвпадение като днешното.

От една страна, втората партия го обеща на своя избирател и затова я избраха, а от друга – първата партия реши да блъфира. Двете заедно имат 125 мандата. Кога друг път ще се случи такава среща?

Блъфът на ГЕРБ е нормален похват в политиката. Целта му е да свали маската на ИТН, за да лъсне истинското ѝ лице. Правилният отговор е един – приемаш блъфа и дори вдигаш мизата. Ако кажеш “пас”, губиш всичките заложени чипове, в случая – всички избиратели.

Разбира се,

не е късно ИТН

да приеме блъфа

на Борисов и да

излезе от капана

Ако тогава ГЕРБ бие отбой, покрива се с позор, а партията на Слави печели. Ако пък ГЕРБ си удържи на обещанието – печели целият народ. И най-много печели пак партията на Слави.

Това е толкова ясно и логично. Защо тогава партията на Слави избра единствения погрешен ход? Според мен, защото партията не е на Слави. Не искам да навлизам в лични подробности, но в нета има достатъчно информация. Например – какво точно прави бившият шеф на бившата Демирбанк в тесния екип на Слави? Не че има нещо нередно, но какво?

Социолози едни,

които циркулират

между ДПС

и ИТН,

пускаха слухове, че новата власт няма да трае дълго и ще има нови избори. Първо говореха за 3 месеца, после за 6, а вече и за година. Както е тръгнало, може и след 4 години? Просто при нови избори днешната схема ще се разпадне.

А каква е схемата? Не само ГЕРБ - и БСП е елиминирана като втора партия. Тя бе вярна на ДПС, но много неудобна, защото все излиза с едни социални илюзии и щения, възпирайки някои съвсем скандални мераци. Сега вече се очертава откровено дясна коалиция, в която има само един несигурен фактор - ДБ. И в центъра на тази коалиция очевидно е ДПС. Само ДПС има и пари, и кадри, и опит, за да дърпа конците.

Ако има нови избори, след салтоморталето на Слави ГЕРБ наистина ще се завърне на бял кон, а БСП пак ще е втората партия. Добре, но нали целта на новия “Отечествен фронт” е пълното “изчегъртване” на ГЕРБ? Защо ще го помпа двойно? Една от версиите е, че

това ОФ

всъщност е

“Сговор” или

“Звено”

и планира преврат. Пак казвам – една от версиите. Ние работим с няколко версии. Има друга версия, че превратът вече се е състоял. Но да изброим поводите за съмнение.

Първо – ИТН предлага цялата ЦИК да се назначава от президента. Абсурдна идея. Така контролът върху вота попада в една-единствена здрава ръка, която вече се сви в юмрук.

Второ – ИТН с другите партии на протеста настояват да се премахнат хартиените бюлетини. Ще се гласува само с машини. Но те могат много лесно да бъдат заредени с погрешен софтуер – и това пролича в случая с Търновския изборен район.

В Европа навсякъде изхвърлиха машините, ние ги въвеждаме, и то в комбина с единолична ЦИК? Странно.

Трето. Странен е и този напън за гласуване по интернет, след като отдавна е ясно, че това е, все едно да си включиш тостера в мрежата с високо напрежение.

Четвърто. Още по-странен е този сговор на ДБ с ИТН, която според сините грантоеди е “инженерингов проект” на мутрите.

Сега ДБ ще

“изчегъртва”

своята

посестрима в

Европейската

народна партия

Как се нарича това? Сестроцид?

Пето. Странно е, че евродепутатите на БСП атакуваха своята лидерка тъкмо в навечерието на изборите, когато всяка нормална партия демонстрира сплотеност. Целта бе БСП да не е втора партия и да не получи втория проучвателен мандат, за да може Доган да състави правителството чрез ИТН. Пак хипотеза.

Все нелогични и необясними съвпадения. Ако някой партиен лидер се чувства объркан, ще напомня за друг един съвет от картите:

“Седнеш ли да играеш покер и не виждаш ли кой на масата е глупакът – бягай! Глупакът си ти.”

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо