Радев ще бави втория мандат до дни, докато 45-ото НС гласува законите си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9740433 www.24chasa.bg

Кабинет на “Има такъв народ”, какъвто и да е той, би имал конституционно мнозинство*

Ако се стигне до 3-ия мандат, най-вероятно президентът ще го връчи на БСП

“Стигнахме до втори мандат”, коментират мнозина. Но лично смятам, че стигнахме само до прекратяването на първия мандат, а президентът вчера каза, че в следващите дни ще ни уведоми какво решение е взел кога да връчи втори мандат.

Принципно в конституцията няма ограничения във времето до колко дни той трябва да връчи втория мандат. Но президентът не може да го бави кой знае колко по няколко причини.

Причина номер едно е, че всеки божи ден оттук нататък неговите опоненти ще го питат: “Защо бавиш мандата?”, “Каква ти е целта?” и ще се опитват да окажат върху него натиск. Затова, ако някой си мисли, че президентът Радев може да бави връчването на втория мандат две-три седмици, това е твърде много. По-скоро говорим за няколко дни отсрочка, в които да се даде шанс на Народното събрание да приеме законодателните си инициативи.

Вторият аргумент против бавенето на втория мандат е, че когато разпусне 45-ото народното събрание, президентът трябва да назначи дата за избори в двумесечен срок. А разпусне ли парламента примерно след месец, този двумесечен срок би запратил изборите в началото на отпускарския август.

Почти невъзможно изглежда парламентарният вот да бъде проведен съвместно с президентския. Ако Радев не връчи мандат за съставяне на правителство няколко месеца, ще означава конституционна криза, която би донесла политически пасив на кандидатиралия се за втори мандат като държавен глава Радев. Защо да го поема?

Според мен единственото, от което зависи дали България ще има правителство след този вот, са волята и желанието на “Има такъв народ” и персонално на Трифонов, защото имаме работа с лидерска партия. На тях Радев трябва да връчи втория мандат.

Ако “Има такъв народ” предложат свой състав за кабинет, какъвто и да е той, ще мине. Ще получи подкрепата и на “Демократична България”, и на “Изправи се! Мутри вън!”, и вероятно на ДПС и БСП, а това е конституционно мнозинство. Въпросът е дали те наистина ще предложат кабинет, или ще върнат мандата.

Сформират ли правителство, едната вероятност е то да бъде безпартийно, експертно, програмно, а другата - в състава му да влизат и политически лица, предложени от “Има такъв народ” “Демократична България” и “Изправи се!Мутри вън!”. И двете хипотези са възможни.

Но поради сложната структура на самата парламентарна конфигурация, дори и да се предложи такъв кабинет, вероятно той ще е с ограничена програма и мандат, примерно 6 месеца - една година.

Желязната политическа логика показва, че трети мандат е възможно да бъде връчен на БСП, а не на някоя друга политическа сила. Аргументите тук са няколко. Първият е, че БСП е третата по големина политическа сила и в този смисъл третият мандат ѝ се полага. Вторият е, че самият Радев ще иска да си гарантира подкрепата на редовите социалисти, а ако не връчи третия мандат на БСП, те ще го питат:“Това е твоята партия, тази, която те избра за този пост, как така не ѝ връчваш мандат?” Такъв обрат би направил по-неприятен диалога на Радев с редовите социалисти за президентската кампания през октомври.

Третият аргумент е, че Христо Иванов от “Демократична България” предварително отказа мандат, така че няма логика да го получава. А да се връчва на ДПС, би донесло на президента имиджови щети, а “Изправи се !Мутри вън!” пък е и твърде малка формация, за да съставя правителство. Затова ми се струва, че третият мандат ще отиде в БСП.

Но ако има някаква реалистична възможност за съставяне на кабинет, тя е във втория мандат. Другото граничи с невъзможното.

* Коментарът на Димитър Ганев е направен в неделя, 25 април.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо