Георги Марков: Парламентът в тотален хаос

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9752116 www.24chasa.bg
Георги Марков

Първан Симеонов се обърка: сравни ВНС със сегашния парламентарен хаос. 

Прав е младият политолог от ГАЛЪП, че настоящият парламент излъчва ТОТАЛЕН ХАОС и се дискредитира.

Не е прав обаче, че ВНС в началото е изглеждало като днешния парламент. Първан е бил твърде млад за да го помни, а аз не съм твърде стар, за да го забравя. Още повече, че бях избран мажоритарно още в първи тур. Бях един от 32-мата велики депутати на СДС, избрани още в първи тур.

Още от първия си ден, та до финала, ВНС бе незабравим политически театър със страхотни парламентарни изпълнители. На 1-ви август 1990 г., дни след учредяването си, ВНС избра д-р Желев за президент на България. Той извади страната от небивалата международна изолация буквално за един-два месеца (посети САЩ, Англия, Германия, Франция, Япония). Създаде се контактна група (дует Пирински - Митко Луджев) и бе избрано ново ръководство на Върховния съд, начело с безпартийните Димитър Лозанчев и Асен Манов.

Деполитизирани бяха армията и полицията. Цялото ВНС гласува моите законопроекти за разширяване на съдебният контрол на администрацията (проф. Кино Лазаров публично ме похвали).

Есента на 1990 г. правителството на БСП на Андрей Луканов ни докара до национална катастрофа. Хората умираха по опашките, имаше режим на тока, нямаше никакви лекарства, дори обезболяващи, аспирин и памук, нямаше храна за децата и бензин за линейките. В името на България и за да спасим страната, СДС подаде ръка на БСП и се роди „правителството Попов”. СДС даде трима министри – Луджев, Иван Костов и Пушкаров. Така България оцеля.

Заседавахме от 15.00 ч. следобед до 3 часа през нощта. София беше като светулка. Хората не ходеха на кино, театър и мач, за да ни гледат.

Ето част от изпълнителите от СДС:

Стефан Савов, Петър Дертилиев, Милан Дренчев, проф. Чирков, Иван Дичев, Елка Константинова, Александър Джеров, Михаил Неделчев, Венци Димитров, Сашо Йорданов, Илко Ескенази, Иван Костов, Соломон Паси, бай Йосиф Петров, Ангел Ахрянов, проф. Янчулев, рок-легендата Кирил Маричков, уникалният Тодор Колев, Петър Слабаков, художниците Георги Баев и Георги Липовански, Марко Ганчев, Георги Мишев, Димитър Луджев. Стоян Ганев, Снежа Ботушарова, Златка Русева, Едвин Сугарев, Ники Слатински, Вили Цанков, Братислав Талев – син на Димитър Талев, Йордан Василев, Владо Даскалов, Георги Петров и още, и още…

БСП:

Йордан Радичков, Валери Петров, Борето Димовски, Петко Войвода- Васил Михайлов, Светлин Русев, проф. Александър Янков, проф. Велко Вълканов, Янаки Стоилов, Наско Папаризов, Георги Иванов, великият парламентарист Гиньо Ганев и още, и още…

Начело на БЗНС и ДПС бяха изключително умни хора като Виктор Вълков и Ахмед Доган.

ЗА ВНС гласуваха 92% от българските избиратели.

200 от 400 депутати бяха избрани мажоритарно. Вдигнахме високо летвата на парламентаризма, а 39 депутати от СДС показаха, че и гладната стачка може да е част от „парламентарната игра”. Зад нас застанаха 2 млн. избиратели.

Сегашното Народно събрание обърна парламентаризма с главата наопаки:

Победените се държат като победители с мнозинството си от 165 гласа, парализираха дейността на правителството по време на чума и биологична война. Приемат изборни правила в пълно нарушение на тайната на вота - чл.10 от Конституцията, не знаят какво може Велико и какво обикновено Народно събрание, вадят прокуратурата от съдебната власт, не мислят за пандемията и нейните последици, а как да спасяват подсъдими олигарси. Излъгаха 2.5 млн., гласували на референдум за мажоритарни избори, нямат куража да управляват, държат се като другарски съд по времето на комунизма.

Що се касае до победените оратори от парламентарната трибуна, ще се въздържа от квалификации, защото няма да са конституционни.

Победените партии и президентът анархокомунист ще ни хвърлят в предсрочни избори, които ще са опорочени и неконституционни, и ще вкарат окончателно България в политическа, икономическа и хуманитарна криза до небивала национална катастрофа.

P.S.: ПРЕМАХВАНЕТО НА ТРАДИЦИОННОТО ГЛАСУВАНЕ С КНИЖНИ БЮЛЕТИНИ Е НЕЧУВАНА ДЪРЗОСТ И БЕЗСРАМИЕ. ГЛАСУВАНЕТО С МАШИНИ Е ОТРЕЧЕНО В ЕВРОПА И ТОТАЛНО ЩЕ ОПРОСТАЧИ И ОСЕЛЯЧИ ИЗБИРАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС У НАС. НА 30-ТАТА ГОДИНА ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА, ПОБЕДЕНИ НА ИЗБОРИТЕ ПАРТИИ ИСКАТ ДА ВЪВЕДАТ НЕОЛИБЕРАЛЕН АНАРХОКОМУНИЗЪМ.

(От фейсбук)

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо