Броени дни за парламента - какво (ли) ще изработи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9764866 www.24chasa.bg

Няколко работни дни живот остават за 45-ия парламент. Ако президентът се разбърза, той може да го разпусне веднага след Гергьовден. Но може и да го остави за още няколко дни, през които депутатите да приемат ударно важни (според протестното малцинство) закони или поправки.

За 5 и 7 май в проектопрограмата на парламента има точки като промяна в закона за политическите партии - вероятно вносителите от партията на Слави ще опитат да реализират творческите си намерения за 1 лев субсидия на партиите. Шансът това да се приеме не е голям, защото от ГЕРБ, БСП и ДПС вероятно ще са против.

Предвижда се още да се прави временна комисия за “Росенец”, но и да я приемат, тя няма кога да работи.

Смятат също да подхванат текстовете за извънредното положение, както и закона за здравето - вероятно ще има нов щаб за коронакризата. Защото, видя се, мнозина критикуваха НОЩ, но още повече искат да го има. И тъй като Борисов ще разпусне стария състав, може би ще има нов, който да работи със служебното правителство.

И, разбира се, очаквайте люти дебати по предложението на БСП да внасяме руската ваксина “Спутник V”, нищо че от Европейската агенция по лекарствата тя все още не е одобрена. А и никой не казва защо ни трябва руска ваксина при положение, че се задава излишък на вече одобрените ваксини.

Най-драстичната промяна обаче липсва (засега) в програмата на Народното събрание - дали депутатите ще сложат окончателно примка на шията на Спецсъда, или този парламент ще си остане само със заплахата да го закрият. Не е ясно и дали някой няма да размисли и да нанесе в последния момент нови поправки на прясно ремонтирания Изборен кодекс. Малко живот остана за този парламент, но ще е (почти) като в трилър.

  • Две добри новини за парите на депутатите

    Две добри новини за парите на депутатите

    Неочаквано новият парламент произведе две добри новини за парите на депутатите. Първата се отнася до заплатите на депутатите, а доброто в случая е, че те няма да се разписват срещу 1500 лева. Защото, както и да се погледне, сумата (по идея на Мая Манолова) е твърде скромна дори за българския стандарт
  • Дойде ли времето на новия Кадафи

    Дойде ли времето на новия Кадафи

    Когато Сейф ал Ислам бе осъден на смърт чрез разстрел на 28 юли 2015 г. от съда в Триполи, си позволих да му предрека бляскаво политическо бъдеще. В случай че оцелее през следващите години, разбира се. Тогава не беше трудно да се предвиди, че разстрел няма да има, защото присъдата бе издадена от съд без особена легитимност в очите на тези

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо