Броени дни за парламента - какво (ли) ще изработи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9764866 www.24chasa.bg

Няколко работни дни живот остават за 45-ия парламент. Ако президентът се разбърза, той може да го разпусне веднага след Гергьовден. Но може и да го остави за още няколко дни, през които депутатите да приемат ударно важни (според протестното малцинство) закони или поправки.

За 5 и 7 май в проектопрограмата на парламента има точки като промяна в закона за политическите партии - вероятно вносителите от партията на Слави ще опитат да реализират творческите си намерения за 1 лев субсидия на партиите. Шансът това да се приеме не е голям, защото от ГЕРБ, БСП и ДПС вероятно ще са против.

Предвижда се още да се прави временна комисия за “Росенец”, но и да я приемат, тя няма кога да работи.

Смятат също да подхванат текстовете за извънредното положение, както и закона за здравето - вероятно ще има нов щаб за коронакризата. Защото, видя се, мнозина критикуваха НОЩ, но още повече искат да го има. И тъй като Борисов ще разпусне стария състав, може би ще има нов, който да работи със служебното правителство.

И, разбира се, очаквайте люти дебати по предложението на БСП да внасяме руската ваксина “Спутник V”, нищо че от Европейската агенция по лекарствата тя все още не е одобрена. А и никой не казва защо ни трябва руска ваксина при положение, че се задава излишък на вече одобрените ваксини.

Най-драстичната промяна обаче липсва (засега) в програмата на Народното събрание - дали депутатите ще сложат окончателно примка на шията на Спецсъда, или този парламент ще си остане само със заплахата да го закрият. Не е ясно и дали някой няма да размисли и да нанесе в последния момент нови поправки на прясно ремонтирания Изборен кодекс. Малко живот остана за този парламент, но ще е (почти) като в трилър.

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар