Дебатите за субсидията – спор между глухи и слепи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9768334 www.24chasa.bg

Споровете за субсидиите, които видяхме на пленарното заседание на 45-ото народно събрание, създадоха усещането, че т. нар. дебат се води между глухи и кьорави.  ИТН се тръшнаха да въведат намаляване на субсидията на партиите на 1 лв., позовавайки се на резултатите от референдума от 2016 г. Но някак си подминаваха факта, че референдумът бе и за въвеждане на мажоритарна система, нещо, за което те не се тръшкаха толкова, а даже напротив - отложиха, за когато му дойде времето.

ГЕРБ повтаряха като навити с ключе зайчета, че премахването на субсидията отваря вратата на корупцията, което може и да е така, но няма казуална връзка.

Всъщност истинският проблем е, че ние като общество не знаем колко струва съществуването на една партия и каква дейност е вътрешно присъща за политическите субекти по принцип. Защото нима не е корупция използването на субсидията за обогатяване на партийни лидери - нищо, че парите не идват пряко от олигархията.

Може би, за да върви работата в малкото дни до края на тоя парламент, а и при следващите, в първите дни трябва да се уточняват понятията и може би да се гласува нещо като парламентарна парадигма - термините, с които се водят споровете. По принцип базовите понятия в обществознанието се учат в гимназията и те са ключови, за да може хората да комуникират помежду си.

  • Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Идеята, че човек може да отиде на плажа и да бодне там палатката си, без да плаща за каквото и да е, скоро ще бъде пенсионирана. Защото дори и най-яростните екоактивисти ще се съгласят, че някой трябва да събира сметта след дивите къмпингари, а никак не е екологично морето да поема част от боклуците, които неизбежно остават на плажа
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо