Соня Йончева: Очаквам концерта с Пласидо Доминго пред “Св. Ал. Невски” да се превърне в празник на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9773846 www.24chasa.bg
Соня Йончева пред обектива на известен фотограф

Пандемията ни изправи пред нова реалност, в която трябва да се научим да работим и действаме. Вярвам, че животът е рефлекс, а поемането на рискове няма край, особено в моята професия

В специалното луксозно издание “Жените, които променят” зададохме едни и същи въпроси на 100 български жени, които променят. Дело са на 8 момичета на възраст от 14 до 24 г., които съставиха въпросник за успеха, мъжете, семейството и други неща от живота.

Г-жа Соня Йончева, която живее в чужбина и концертира по целия свят, намери време да им отговори, но закъсня за излизането на книгата. “Жените, които променят” - 100 лични истории за кариерата и живота.

Днес представяме нейните отговори. Още за инициативата виж най-долу.

Визитка

Българската певица Соня Йончева е аплодирана на най-големите световни сцени - Метрополитън опера, Кралската опера, “Ла Скала”, “Щаатсопер”, Берлинската държавна опера, Операта на Париж. Незабравимите ѝ изпълнения на емблематични сопранови роли са получили огромно признание както от критиците, така и от публиката. Родена е през 1981 г. в Пловдив. Учи пиано и оперно пеене. Завършва класическо пеене в консерваторията в Женева и получава специалната награда на града. Съпругът ѝ Доминго Хиндоян е диригент, имат две деца.

- Г-жо Йончева, опишете своя живот и кариерата си.

- Животът ми е динамичен, неочакван, често непредсказуем. Животът ми е работа, вълнение, грижа, любов. Благодарна съм за пътя си, за обичта, която получавам. Съзнавам, че съм имала шанса да имам родители, които да ме отгледат с любов, да подкрепят моите избори, да поощряват мечтите ми. Шанс е да имам тези учители, ментори, колеги, благодарение на които съм това, което съм в момента.

Но животът

е поредица

от избори, които

човек прави сам

И носи последствията си. Животът ми е страст и риск.

- Какво харесвате у себе си и какво не - погледнете се със самоирония?

- Харесвам смелостта си да поемам рискове и да слушам само вътрешния си глас при взимането на важни лични и професионални решения. С годините харесвам умението ми да съм артист, майка, съпруга, дъщеря и приятел пълноценно, без да жертвам нещо в името на кариерата или семейството.

- Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

- Професионалната ми мисия е да давам най-доброто, на което съм способна на момента. Без никакви компромиси! Отскоро имам собствена компания SY11, с която миналата година организирах концерта “Завръщане” в Античния театър в родния ми град Пловдив.

Беше голям риск

по време на

пандемията, но

този риск се

увенча с успех

(Световноизвестното сопрано Соня Йончева завладява испанската публика със серия концерти преди дни. Във Валенсия тя бе аплодирана с рецитала си в прочутата зала “Палау де лес артс кралица София” . В програмата включи произведения от Верди, Леонкавало, Джилда Рута, Тости, Джузепе Мартучи, Пучини. Испанските медии не пестят суперлативи за българката, като отбелязват, че тя е от първите световни звезди, които изнасят концерт след дългия период на пандемични ограничения и затворени зали, свързани с COVID-19 в Испания - б.р.)

Тази година сме още по-амбициозни с моя екип, защото правим нещо много красиво и трудно - гала в София на 31 август пред храм-паметник “Свети Александър Невски”.

Ще изляза на сцената

с Пласидо Доминго

С нас ще бъде Софийската филхармония с диригент маестро Найден Тодоров! Ще преобразим пространството пред храма, ще го превърнем в зала под звездите. В празник на София! Вълнувам се много. Съзнавам какъв голям риск поемаме с моя екип, но вярвам, че трябва да се върнем към празниците в нашия живот. Благодаря на Столична община и лично на кмета Йорданка Фандъкова, на г-жа Малина Едрева - две дами и техните екипи, които прегърнаха идеята и правят всичко възможно тази гала да се случи.

Разбира се, при този мащаб имаме и подкрепата на министър Банов (сега в оставка - б.р.) и Министерството на културата. Този концерт, който ще бъде отразен в целия свят, е важен за мен не само като артист, продуцент, но най-вече като българка, която никога няма да забрави откъде е тръгнала. За мен е важно името на България да се чува по света.

- Защо избрахте точно тази сфера да правите кариера - кое ви привлича, затруднява, провокира? В кой момент разбрахте, че това е правилната посока?

- Не съм имала съмнение, че моят живот ще е свързан с музиката. Но не съм си представяла, че ще имам тази кариера. Просто съм работела. Продължавам да работя много, защото успехът и признанието задължават.

- С какво в своята работа сте по-различна от вашите конкуренти?

- Трудно ми е да отговоря. Знам, че съм последователна и не се отказвам. Нося на предизвикателства и провокации. (Наскоро певицата за първи път пя сарсуела (испанска оперета) в Мадрид - б.р.)

- Как мотивирате своя екип да работи? Спазвате ли дистанция или държите да сте близо до колегите си? А знаете ли как изглеждате в очите на вашите колеги - важно ли е за вас тяхното мнение?

- Аз съм човек, който гласува доверие както в личния си живот, така и в работата.

Смятам, че имам нюх

за талантливите хора,

можещите,

отговорните, лоялните.

И те са около мен

Останалото е добро планиране, ясни цели и много работа.

- Как се промени бизнесът като цяло във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колеги в тази извънредна ситуация?

- Всичко се промени, не само бизнесът. Пандемията ни изправи пред нова реалност, в която трябва да се научим да работим и действаме. Аз съм адаптивен човек. Вярвам, че животът е рефлекс. За моята професия се научих, че поемането на рискове няма край.

- Как се справяте с тези, които несъзнателно пречат или активно вредят на успеха на компанията и на вашия екип, или просто бездействат? Лесно ли се разделяте с хора?

- В моята компания всеки знае за какво отговаря. Но и всеки съзнава, че може да се разделим, ако сме изчерпали мотивацията да вървим в една посока.

- Разкажете две истории - тази, в която сте спечелили професионална битка благодарение на това, че сте жена, и друга, в която сте изгубили, защото сте жена?

 - Ще ви разочаровам, защото аз не воювам! С никого! Аз просто вървя по пътя си, следвам интуицията си, работя. И не се отказвам. А като жена може би печеля ежедневно вниманието и любовта на моите двама мъже у дома - съпруга ми Доминго и сина ми Матео.

- Как и от кого се учите да управлявате?

- Развила съм рефлекси да се движа напред.

- Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият “първи милион”, вашата голяма печалба?

- Голямата печалба е моето семейство. Не се отказах да имам щастливо семейство, подобно на това, в което съм израснала.

Много колеги жертват

личното щастие в

името на кариерата

- Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?

- Имам толкова много да пея в следващите години, че не ми е останало време да се замисля, но сериозно, няма да се пенсионирам като певица, имам идеи за много различни от музиката занимания един ден, когато операта ще бъде само хоби. Сега е професия, на която съм се отдала.

- Откъде и как научихте формулата за здраво семейство, ако вие я познавате?

- Родена съм в такова семейство. Научена съм на любов. Обичана съм. Моите родители ми показаха какво означава любовта.

- Как една ангажирана жена възпитава своите деца и кое е най-важното за нея в общуването с тях?

- С любов възпитавам децата си. Уча ги да са свободни, да правят избори, зад които да застават. Да са любопитни и отворени към света и другите. Възпитаваме ги с баща им на ценности и уважение.

- Кое от своите родители взехте, за да продължите напред, и от какво от техния опит се отказахте?

- Моите родители

са моят най-голям

университет

- Как усещате, че един мъж се плаши от силна жена? Опитвате се да го успокоите, заблудите или поемате управлението на връзката?

- Аз съм силна жена и сигурно съм уплашила доста мъже (усмивка). Само страхливите мъже могат да се боят от една жена.

- Как е по-просто да се прави успешна кариера - сама или с мъж до себе си?

- Мога да говоря само за себе си. Постигнах всичко сама. И не съжалявам.

- Как и къде една успяла и известна жена може да открие точния човек за точната връзка?

- Открих съпруга си в консерваторията.

- Как подреждате своя ден извън служебните ангажименти? Как пандемията промени ритъма?

- Стремя се да не живея в страх и паника.

Семейството е моята

крепост, в която

живея пълноценно

- Какви са хората, които са с вас извън офиса? С какво приятелки и приятели могат да ви спечелят?

- Има един много силен приятелски кръг. Не е голям, но е достатъчен.

- Много жени преосмислят живота си на определена възраст и правят остър завой, отказвайки се от нещата, които иначе трудно са постигнали. Какво би ви довело до подобен житейски “бърнаут” (прегаряне)?

- Не мисля за това. Аз съм човек, който умее да се презарежда. Професията на артиста е изтощителна, но ако умееш да намериш своя начин да почиваш пълноценно, оставаш по-дълго на нивото, което си стигнал. Търся баланс.

- Кога влязохте в кухнята за първи път, кога влизате сега и каква е кулинарната ви визитка?

- Аз съм много

добър кулинар,

особено на десерти

- Какви съвети бихте дали на своето 20-годишно “аз” и от какво бихте се отказали, ако бяхте с днешния опит и мъдрост?

- Съвети не давам. Всичко е опит.

- Какво винаги сте искали да кажете на мъжете, но не сте се осмелявали?

- Да бъдат по-смели.

- Ако загубите всичко, което сте постигнали, с какво ще се заемете?

- Знам, че винаги ще бъда необходима. Като дете нямах много. С годините постигнах достатъчно. Не се привързвам към вещи. Мога с много, мога и с малко. Но знам какво мога!

- На кого с какво помогнахте дотук и каква благотворителна кауза бихте подкрепили или подкрепяте?

- Аз подкрепям различни каузи, помагам на млади българи да вървят напред в кариерното си развитие. Сега съм обявила конкурс за тоалетите ми за концерта в София. Има награда и шанс спечелилият дизайнер да стане видим, не само в България. Но за благотворителност не се говори, а се прави.

- Какво е човечността?

- Да се опиташ да разбереш другия.

- Как дефинирате и обяснявате успеха - своя и на други хора?

- Не го обяснявам, показвам го как се постига.

- Как ще убедите българина, че е време да спре да мрази успелите и богатите?

- Сложна задача...

- Как учите себе си, децата си и екипа си на толерантност - към различните и към тези, които не мислят като вас?

- Това, че сме различни, е качество, не недостатък. Представяте ли си, ако всички си приличахме. Каква скука!

- Кои са вашите “малки радости”, които си подарявате. В края на деня кое е по-ценното: успяла или щастлива?

- Аз съм щастлива!

- С какво ще сте променили професията, колегите си и може би света, когато влезете в ролята на пенсионер?

- Казах ви, аз няма да се пенсионирам!

За луксозното издание "Жените, които променят"

Защо световната прима намери време да даде това интервю?

Защото повярва в каузата, която защитава специалното издание със 100 истории на успели жени, което подготви "24 часа" и сайта  mila.bg. Йончева обещава, че макар и по-вероятно виртуално, ще намери начин да се включи и в дискусиите на тази тема, които предстоят.

Луксозното издание от 300 страници “Жените, които променят” - 100 лични истории за кариерата и живота, събира селекция с респект от в. “24 часа”и сайта mila.bg.

Събрани са истории на успеха. На жени, които променят - средата, бизнеса, изкуството, спорта, себе си. Те не се конкурират с мъжете, а си партнират с тях. Не отричат слабостите си, а ги превръщат в предимство. Те не бягат от нежността на своя пол, а украсяват със силен характер. Те са пълноценни майки. Съпруги. Дъщери. Приятелки.

“Жените, които променят” е опит да се дефинира жената днес. Но най-вече да се сподели успехът им. Той може да вдъхнови момичетата, които днес избират пътя.

Богато илюстрираното издание “Жените, които променят” вече може да бъде купено.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г