Честността е най-добрата политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9774074 www.24chasa.bg

Идеята, която лансира новата ЦИК, назначена от Румен Радев - да се принудят социологическите агенции, които правят т.нар. екзитполове пред избирателните секции, да не дават данните на самите медии, които по същество са собственици на тези данни, тъй като те поръчват изследванията, е мракобесна и цели да прикрие отново купените гласове.

Както е известно, честността е най-добрата политика.

Когато нещо е публично и общодостъпно, то няма как да бъде обект на злоупотреба. По този начин ще се затвърди практиката въпросните данни да стигат само до партийните щабове и странни случки от изборния ден да не изглеждат толкова очевадно манипулирани. Като теди например, когато цели секции се активират да гласуват целокупно в периода между 19 и 20 часа.

Ако изборният процес през цялото време е публичен, това е най-голямата гаранция за неговата честност.

Затова “24 часа” от години води борба за премахване на тази абсурдна забрана, която не само не се премахва, а напротив - задълбочава се.

Което влиза в противоречие с очакванията новите партии и произлизащите от тях лица да проветрят средата в България.

Проветряването на изборните правила е важен момент, но вместо това се върви към затваряне и малко открехнатите прозорци.

Когато тази глупост изчезне от изборното законодателство, ще повярваме, че нещо в България реално се е променило.

А и ако се въведе мажоритарна система в два тура на парламентарни избори. И ако не провалят приемането на еврото. Забраната за публикуването на екзитполове е смокиновият лист за срамотиите на българските изборни практики. Нищо повече. Целта е не да се спре със срамните практики, а да не са много видни.

Публичността за данните от екзитполовете в изборния ден са и начин за контрол. Ако някой иска да манипулира официалния изборен резултат, екзитполовете много му пречат. И изобщо нищо джентълменско няма в идеята да се цензурират данни и да се пречи на информирания избор във века на информацията и социалните мрежи.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г