Държавата във футбола е като слон в стъкларски магазин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9774771 www.24chasa.bg

Като слон в стъкларски магазин е отдавнашна народна мъдрост.

Въпросната метафора обаче отразява съвсем точно намесата на българската държава в управлението на родния ни футбол.

Става въпрос за последните, а и за предишните събития, свързани с ръководството на българския футбол. Именно държавата в лицето на премиера Бойко Борисов поиска през октомври 2019 г. оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Между другото я получи, като вероятно единствената причина беше да не се стига до колизии, които биха били пагубни за състоянието и развитието на най-популярния спорт у нас. Заплахата беше неприкрита - ако Михайлов не се оттегли, държавата ще спре всякакви контакти с БФС.

Като цяло контактите са по две линии. Едната е детско-юношеския футбол, където наистина в последните няколко години се направиха доста неща, включително и бе организираното първото юношеско европейско първенство по футбол на наша територия в историята.

Втората е развитие на инфраструктурата, където общо взето нищо не се прави. България продължава да е вероятно единствената страна в ЕС, а може би и в света, която няма построен нов чисто футболен стадион (в това число и национален) от поне половин век насам.

Мисълта ми е, че през октомври 2019 г. Борислав Михайлов подаде оставка откровено под натиск на правителството по една-единствена причина - расисткия скандал по време на мача на националния отбор срещу Англия. И на петокласниците, които връщаха топките от пистата на стадион “Васил Левски” на милионерите от отбора на Гарет Саутгейт, им стана ясно, че на едни момчета с маски и качулки им беше наредено точно какво да направят, след което да се изнесат без никаква реакция от охрана или полиция.

Въпросът е, че тогава нито един юрист (а и не само юрист) - от същите, които сега се тупат в гърдите, че ФИФА и УЕФА са се сезирали и са попитали БФС защо Михайлов си е оттеглил подадената оставка, не попита на какво основание правителството на България се меси в работите на автономна организация, каквато е БФС. Просто тогава им беше удобно.

Сегашното положение обаче не е удобно за тях. Всъщност много неща не са им удобни, защото в тази ситуация се очертава да няма извънреден конгрес, а и за редовния ако досегашният президент в оставка се яви като кандидат (което не би било голяма изненада), има прекалено големи според душманите му шансове отново да спечели.

Не е лошо да се напомни кога за последно държавата (и партията - да не го забравяме) се е намесвала чак толкова драматично във футболния живот. Примерно след световното през 1970 г., когато във в. “Работничесто дело” се появява статията “Докога ще търпим недъзите в българския футбол?”

Там между другото се отбелязва, че “не бива да се отминава и фактът, че отрицателно влияние върху неговото развитие и възпитанието на състезателите оказват грубата намеса, запалянковщината, некомпетентните и субективни оценки и препоръки на отделни ръководни дейци. Има немалко факти, когато най-отговорни ръководители, в това число и министри, генерали, ръководители на ведомства, окръжни дейци и други, безотговорно се бъркат, дават “указания”, подменят треньорите и специалистите, сковават тяхната инициатива и понижават авторитета им пред състезателите, фаворизират един или друг футболист.”

Следващата подобна намеса на БКП във футбола е през 1985 г. След срамните, пак според “Работническо дело”, сцени във финала за купата на България ЦСКА “Септемврийско знаме” и “Левски-Спартак” са разформировани и преименувани, Българската федерация по футбол - преобразувана във Българския футболен съюз, а националният отбор не помирисва 8 години голямо първенство.

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо