Важно е колко струва един вот, но по-важно е какво ще стане след него

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9781573 www.24chasa.bg

Върви спор колко милиона струват парламентарните избори - първия път били по-малко, а втория още по-малко.

За третия път още не се спори, но както е тръгнало, и това време ще дойде. Както каза президентът по този повод - “корупцията ни е много по-скъпа от едни избори”, така че опитите трябва да продължат.

Дотук добре - всички са обединени от демократичния принцип, че трябва да се чуе гласът на народа, а това става само на избори. Било скъпо, но не толкова много, пък и по-важното е да победи демокрацията.

Дотук пак добре. Проблемът обаче е другаде и той не е в цената на изборите. Проблемът е в това, което се случва след тях. Парламентът, който си отива днес, заседава три седмици, в които се видя огромното отсъствие на политическа култура. Не се търсят аргументи в споровете и дискусиите, не се търсят точки, по които може да се постигне каквото и да било съгласие - дори само по това кога изгрява слънцето на площад “Съединение”. Не, дори и по този въпрос ще се намери някой гласовит и твърдо решен да изчегъртва, защото не било от новите тенденции.

А ако и след втория опит за парламентарни избори политическите партии, които прескочат бариерата, не тръгнат да търсят елементарно съгласие как да се решават най-важните проблеми пред България и българите, със сигурност на третия опит ще има сериозно изчегъртване. Само че този път ще дойде от страна на избирателите, защото тяхното търпение със сигурност ще е на изчерпване.

Затова нека мислим какво ще правим след изборите - дано тогава на сергията да има какво да си харесат онези, които сега са недоволни. И да не си мислят, че е по-добре да ни пращат и трети път да гласуваме до края на годината. Защото сега идва лято и краските са ваканционни, но при третия път ще ни налегнат зимата, парното, токът, че и короната. И ще е добре някой да ги управлява.

  • Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

    Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

    Българската авиация безспорно има славни моменти в своята история и е чудесно, че има музей за самолетите, които е използвала нашата армия. Както и за родния принос в овладяването на Космоса. Този музей в момента е в Крумово, на десетина километра от Пловдив. Сега обаче военното министерство е решило да го премести в Пловдив
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление