Поне 3 важни задачи пред служебния кабинет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9785277 www.24chasa.bg

Най-малко три важни задачи се очертават пред служебното правителство, което започва работа от 12 май, след като президентът Радев издаде указа за неговото назначаване.

Първата е ясна и тя е по дефиниция - организирането на честни и прозрачни избори. Задачата е ясна, но не толкова лесна, защото новият състав на ЦИК ще трябва да се справи с предизвикателствата на промените в Изборния кодекс. Спънките може да дойдат от поръчката на още машини за гласуване, както и от евентуалната им доставка по секциите зад граница. Там изненадите ще са повече, затова нека ЦИК отсега да са наясно с проблема.

Следващите 2 задачи също изглеждат ясни за новия кабинет. Първата е свързана с Плана за възстановяване и развитие, който страната ни трябва да защити пред Европейската комисия, ако иска да получи средства от фондовете на Брюксел за преодоляване на последствията от пандемията.

Втората всъщност е и първа по важност, защото се отнася до коронакризата. Няма защо да се заблуждаваме, че COVID е отишъл в историята. Макар и с възможности за мащабна ваксинация все още сме далеч от постигането на т.нар. колективен имунитет. Важно е да се прецени кой е работещият план - да се отвори всичко и да се правят масово тестове, или пак да се върви към затваряне на училища, университети, бизнеси. Три важни задачи, но са достатъчно мащабни за едно ново служебно правителство.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление