Хакери поставиха Америка на трупчета, светът онлайн е уязвим - да не го забравяме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9788389 www.24chasa.bg

Като стане дума за атака на хакери, може някой да си мисли, че това е толкова далече от неговия свят, че никога няма да го засегне.

Сигурно и сега, когато почти цялото Източно крайбрежие и американските щати Флорида, Вирджиния, Джорджия, Южна и Северна Каролина са в извънредно положение заради недостиг на гориво. (Виж ТУК)

Хакери успяха да блокират главен тръбопровод и така на практика Америка е заплашена да остане на трупчета. А да оставиш американеца без колата му, защото няма с какво да я зареди, си е от порядъка на онези драматични моменти, които преобръщат цялото му всекидневие. Това буквално означава, че няма как да отиде да си купи хляб, за други екстри да не говорим.

Но да не ги мислим американците - те със сигурност ще се справят. А и са виждали и по-големи хакерски удари, да си припомним само президентските избори, които Тръмп спечели.

И в България имаше удари, макар и не чак от такъв мащаб. Макар че например изтичането на данни от масивите на НАП след хакерска атака показа, че и тук може да търпим негативи от дигиталния свят.

Напомняме всичко това, първо, защото светът е все повече дигитален и все повече уязвим за хакерски атаки. И техните обекти са на всякакво равнище - от огромни бази лични данни през свръхсекретен достъп до оръжия от всякакъв калибър до най-елементарно битово равнище.

И второ - защото тръгнахме с голяма кошница да правим изборите с машини, а един ден и онлайн, но никой не може да ни гарантира, че една амбициозна хакерска атака няма да прати всичко по дяволите. Хакерът съвсем не е безобиден пъпчив тийнейджър, който се забавлява в света на възрастните. Напротив, способен е на големи бели.

  • Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

    Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

    Българската авиация безспорно има славни моменти в своята история и е чудесно, че има музей за самолетите, които е използвала нашата армия. Както и за родния принос в овладяването на Космоса. Този музей в момента е в Крумово, на десетина километра от Пловдив. Сега обаче военното министерство е решило да го премести в Пловдив
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление