“Градус”: Политическата атака срещу имиджа ни удря цялата бизнес среда у нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9789638 www.24chasa.bg

Ще заведем множество дела, по редица безпочвени обвинения и клевети, казва Георги Бабев, член на съвета на директорите на "Градус"

- Познава ли г-н Иван Ангелов, или някой друг от акционерите и управителите на "Градус" бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов?

- Г-н Иван Ангелов и служители на "Градус" се познават със Светослав Илчовски, защото от години имаме съвместни работни отношения. С Павел Стоименов нямаме никакви бизнес контакти и самият той сподели, че никога не се е виждал с г-н Ангелов.

- Имала ли е компанията делови отношения с тях?

- Светослав Илчовски беше дългогодишен наш доставчик в търговията със зърна. Относно Павел Стоименов, компанията ни никога не е имала делови отношения с него.

- Купувано ли е зърно от фирми на г-н Илчовски на занижени цени?

- Всички сделки извършени от дружеството "Градус-3" АД са извършвани на пазарен принцип и пазарни цени. Още едно грешно и лъжливо твърдение на въпросният господин.

- Правени ли са сделки непосредствено преди "Градус" да излезе на борсата? Те повлияли ли са на финансовите резултати на компанията, има ли кухи сделки?

- Г-н Илчовки насочи общественото внимание към сделка за 3 633 тона слънчоглед, които "Градус-3" е закупило от ЕТ "Светослав Илчовски" през октомври-ноември 2017 г. В първоначалния момент цената е била 640 лв./тон, като в последствие е коригирана от продавача до 540 лв./тон. Тази корекцията е отразена с надлежни счетоводни и данъчни документи. Абсолютно същото количество е върнато обратно чрез продажба към Илчовски на същата цена от 540 лв./тон. Финансова изгода за “Градус” не съществува.

Важно е да се уточни, че за 2017 година реализираните покупки с фирмата на г-н. Илчовски са на стойност 26 615 484 лв. Продажбите към него са нищожни на фона на целия оборот на групата. Според него, 1 920 000 лв. са направени с цел да се завишат приходите на компанията преди IPO-то. Фактите категорично показват, че каквито и да е интерпретации, че тази сделка се прави с цел изкуствено завишаване на оборота на компанията са безумни, защото тази сделка съставлява само 0.81% от оборота на "Градус" АД за 2017 година.

- Знаете ли как Илчовски ще докаже твърденията си за фиктивен оборот преди излизането на "Градус" на фондовата борса? И ако не може да ги докаже, как компанията ще се защити?

- Ще заведем множество дела, по редица безпочвени обвинения и клевети, защото сме длъжни да защитим интересите на инвеститорите и на нашата компания. Подобни скандални твърдения, без никакви доказателства, нанасят удари по доверието в капиталовия пазар, инвестиционния потенциал и цялостен имидж на страната.

- Кой купи от акциите, когато те бяха пуснати на борсата, имало ли е натиск сделки да се сключват с пенсионни фондове?

- Това са абсолютно неистинни твърдения. В IPO-то участваха над 1000 инвеститори, а освен пенсионни фондове закупиха акции и три международни банки. Тук е изключително важно самите пенсионни фондове да отговорят публично, дали и от кого са били подложени на подобен натиск. Изчистването на този въпрос и то в най-кратки срокове е изключително важно, защото доверието в българския капиталов пазар е от фундаментална важност.

- Как изчислихте, че акционерите на "Градус" са били ощетени с над 24 млн. лв. заради твърденията на Илчовски?

- Към момента загубите за нашите инвеститори, в следствие от тази безпардонна атака срещу компанията, вече са по-големи от 24 млн. лв. От началото на атаката до 11.05.2021 г., с неверни твърдения, уронващи престижа на дружеството, спадът на цената на акциите ни на БФБ-София възлиза на 13.5%, което се равнява на общата сума от 51 157 829 лв Това са преки загуби за нашите инвеститори и компанията вече предприема всички необходими действия за защита на техните интереси.

- Смятате ли, че някой покани г-н Илчовски умишлено в парламента, или явяването му там е негова инициатива?

- Пак ще повторя, че със Светослав Илчовски работим от години. Меко казано странни са неговите обвинения и клевети по наш адрес. Как след толкова години чак сега споделя за схеми и натиск от страна на г-н Ангелов. Какви са причините той да манипулира истината и да нанася тези големи щети върху имиджа на нашата компания и българския капиталов пазар? Защо точно сега – в започваща политическа криза и икономическа несигурност. Въпроси, чиито отговори са много важни за всички нас.

- Подарявал ли е акционер на фирма "Градус" и по-конкретно г-н Иван Ангелов златно кюлче на бившия вече прeмиер Бойко Борисов?

- Г-н Иван Ангелов сподели ясно и категорично, че това не е вярно. Коренно различните версии на г-н Илчовски по темата също доказаха, че това е явна постановка за дискредитиране на г-н Ангелов.

- Има ли влияние фирма "Градус" или нейни акционери върху земеделското министерство и агенцията по храните?

- Без никакви съмнения подобни твърдения са абсолютно неверни и престъпно манипулативни. Всеки, който има наглостта да отправя подобни обвинения и клевети по адрес на "Градус" ще понесе своята отговорност пред съда.

- Каква всъщност е сделката с фурмите от ОАЕ? Веднъж бе представена като хуманитарен бартер, след това като чисто търговска сделка. Какво всъщност бе внесено и изнесено за ОАЕ и каква е ролята на "Градус"?

- Участието на нашата компания беше свързана само и единствено с даряването на хранителни продукти и един двупосочен чартърен полет. "Градус-1" ЕООД дари хранителни продукти с нетно тегло от малко над 16 тона на стойност 45 246 лв. и заплати двупосочен чартърен полет София-Абу Даби-София на обща стойност малко над 105 хил. лв. във връзка с дарението. Дарението е едностранен акт на добра воля и дружеството не е получило никакви монетарни и бартерни облаги. Компанията никога не е получава фурми или други продукти в замяна на направеното дарение.

Визитка: 

Георги Бабев е завършил специалност "Международни финанси и търговия" в University of Portsmouth и притежава MBA от University of Wales Institute Cardiff. През 2017 г. поема длъжността "Финансов директор" в групата на "Градус", а малко по-късно става член на съвета на директорите на дружеството.

  • Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

    Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

    Българската авиация безспорно има славни моменти в своята история и е чудесно, че има музей за самолетите, които е използвала нашата армия. Както и за родния принос в овладяването на Космоса. Този музей в момента е в Крумово, на десетина километра от Пловдив. Сега обаче военното министерство е решило да го премести в Пловдив
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление