Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9794612 www.24chasa.bg

Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване.

Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената, слязъл от колата и отишъл да я успокоява. През това време покрай тях профучавали коли, никой не спрял освен една полицейска служителка. “Съжалявам, че го казвам, но сред хората има толкова много, които биха наблюдавали чуждото нещастие с удоволствие”, казва Йордан Йорданов.

Обществото ни има нужда от повече достойни българи като него, от хора, които са готови да не подминат друг човек в беда само защото е непознат. В днешното особено време на мода е политическата злоба. Но докато се люшкаме от страсти, е добре да си дадем сметка, че хоросанът за едно общество са човещината, солидарността, състраданието. И обратно - безразличието към чуждата беда, злорадството, егоизмът разяждат като киселина.

В досегашната криза с пандемията видяхме ярки примери и на човещина и грижа, и на злост и омраза. Омразата няма да ни помогне, тя чертае невидими разделителни линии, прави общностите чупливи. Дано да има повече хора като Йордан - които са готови да спрат и да помогнат на човека в беда, вместо да го подминат.

  • Граждански арест? А полицията?

    Граждански арест? А полицията?

    Идеята за граждански арест не един път се е появявала в публичното пространство - най-пресният случай е този от събота, при който обикновен гражданин “арестува” пиян шофьор, предизвикал катастрофа и впоследствие опитал да избяга от произшествието. “Граждански арест” - на пръв поглед звучи добре. Неслучайно обаче за тази цел има и органи на реда
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо