Време е за пряк дебат между лицата на България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9796736 www.24chasa.bg

Понеже работата ми ме отведе в Балчик, коментарът ми тази седмица е от градините пред двореца, построен от румънската кралица Мария Единбургска.

“Румъния се нуждае от лице, и това лице ще бъда аз“.

С тези думи кралица Мария приела да участва лично по време на Парижката мирна конференция през 1919 г. в преговорите на румънската делегация със съюзниците - победители в Първата световна война. Благодарение на чара и убедителността на “кралицата - воин”, както я наричала западната преса, Румъния успяла да увеличи териториите си с 60 процента, присъединявайки Трансилвания, Бесарабия, Буковина, части от Банат и областите Кришана и Марамуреш. И да запази взетата от България още през Междусъюзническата война през 1913 г. Северна Добруджа с Балчик, където кралица Мария построила двореца през 1924 г. след като застанала с лицето си на пряк дебат очи в очи с опонентите на конференцията в Париж.

България се нуждае от лице и това лице ще бъде ...

На 11 юли българите ще гласуват отново за парламент - най-важната новина от тази седмица след като президентът разпусна просъществувалото по-малко от месец XLV Народно събрание и назначи служебно правителство, което да проведе изборите.

Преди тези избори е време най-сетне за пряк дебат между лицата на България.

Защото стига вече претендентите да водят България са крили лицата си.

Кралица Мария се изправила с лице срещу другите водачи в Париж - не им писала писма (тогава нямало още социални мрежи), нито им пращала снимки (и видео тогава още нямало) ...

България има нужда не от постове в текст или видео във фейсбук, а от пряк, откровен, истински и съдържателен дебат за принципни решения.

Дебат дали пенсионерът да взема по 50 лева отгоре независимо дали пенсията му е 300 или 1300 лева или да бъде осъвременен моделът за изчисляване на пенсиите.

Дебат за парите в здравеопазването и достойните възнаграждения на лекари и медицински сестри, които след Ковид-19 да заместят извънредните хиляда лева.

Дебат за условия, а не за помощи за бизнеса.

И от още много дебати за решения - включително между водачите на избирателни листи в отделните райони - измежду които българите да направят избор така, че следващият управляващ да не бъде притискан от безпринципни решения на предишния както сега е притиснато служебното правителство да продължи с 50-те лева върху пенсиите на калпак.

България очаква най-сетне смислен дебат между претендентите да я водят - директно между Борисов и Трифонов, а също и с участието на Нинова, Карадайъ, Иванов, Манолова ...

Защото печеленето на избори със счупен крак или карантина води до куци решения, които изолират българите на последните места в Европа.

Твърде дълго в България печели този, който най-малко се появява и не рискува да говори очи в очи с опонентите си, а избирателите дори не могат да бъдат сигурни кой всъщност пише от името на политическите лидери във фейсбук и туитър.

Понеже последният пряк политически дебат беше между Румен Радев и Цецка Цачева преди президентските избори преди пет години ...

След като кралица Мария се изправила с лице срещу другите водачи в Париж, построила двореца и засадила градините в Балчик ...

Защото този, който има лице, има и ум за градеж и сърце за цветя ...

Затова е време за пряк дебат между лицата на България.

(От darikradio.bg)

  • 18 дни до вота - всички на ускорен курс как се гласува с машина

    18 дни до вота - всички на ускорен курс как се гласува с машина

    До изборите остават 18 дни. Този вот ще е изпитание, защото за пръв път във всички селища с повече от 300 избиратели ще се гласува само с машини. Ще се справят ли хората с тази новост? Има риск, и дори не само защото хората нямат технически умения, а и заради естественото стъписване на мнозина, когато трябва да направят за пръв път нещо непознато
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо