Г-н Рашков е почтен човек, който лепи прибързано квалификации на медии. Вероятно после съжалява – спомен от “24 часа” на тема “цензура”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9804766 www.24chasa.bg

Заплахите, които отправи министърът на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков към журналистите Биляна Гавазова и Златимир Йочев, са напълно неприемливи и част от един опасен контекст.

Към децата на журналистката Илиана Беновска от радио К2, което отскоро е и онлайн телевизия, тия дни също са отправени тия заплахи. Ние не сме от страстните фенове на агресивния тип поведение, което демонстрира колежката Беновска, но това не ни пречи да сме категорични, че атаката срещу нея е неприемлива.

Субект от Русе, украсил профилната си снимка с номер 11, с който на изборите участваха “Да, България”, праща серия от съобщения на имейла на “24 часа”, в които съветва журналистите от всекидневника да следят внимателно обявите за работа, понеже скоро щели да ни спират. Кой точно ще ни спре? “24 часа” е най-четеният всекидневник, а сайтът му е в топ три на най-големите в България. Единствено читателите могат да ни накажат, ако престанат да вярват и отварят продуктите с марката “24 часа".

Всичко това е опасна тенденция, защото подобно говорене е чиста проба натиск върху свободата на изразяване.

Редно е г-н Рашков да се извини. Особено от позицията, която заема, идеята да диктува на медиите какво да питат и как издава мрачен тоталитарен рефлекс.

Служебният вътрешен министър е почтен човек, който обаче има склонност да лепи прибързани квалификации, за които вероятно по-късно съжалява.

Преди години раздразнен, че “24 часа” поиска, но не публикува тутакси интервю с него, го пусна в “Медиапул” с обвинение за цензура от страна на нашата медия. Въпросното интервю бе публикувано в “24 часа”, а причината за забавянето беше, че авторът се бе затруднил да измисли заглавие, тъй като в отговорите на г-н Рашков имаше много думи, но малко новини, подходящи за заглавия. И главният редактор бе помолил за допълнителни въпроси. А освен това г-н Рашков бе отговорил късно и не достигна технологично време да бъде публикувано същия ден - трябваше да има алтернатива, за да не излязат празни страници на вестника.

Въпреки това редакторите от “24 часа” положиха усилия да го приведат във вид, подходящ за публикуване. Изненадващо вариантът, който му бе изпратен от “24 часа” за одобрение, бе публикуван в “Медиапул” с обвинение... за опит за цензура. Тогава описахме тази история и днес повтаряме, че тя е опит за оказване на недопустим натиск към “24 часа” и нарушение на правата на автора - текстът, подготвен от него, излезе в конкурентен сайт.

“24 часа” е медия, която уважава всеки човек и досега не е имало случай взето интервю да не бъде публикувано.

Затова журналистите от Би Ти Ви трябва да бъдат защитени. Журналистиката е обществена ценност и без нея всички ще сме по-малко свободни.

  • Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

    Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

    Българската авиация безспорно има славни моменти в своята история и е чудесно, че има музей за самолетите, които е използвала нашата армия. Както и за родния принос в овладяването на Космоса. Този музей в момента е в Крумово, на десетина километра от Пловдив. Сега обаче военното министерство е решило да го премести в Пловдив
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление