Кой е българинът в сделката за спиране на огъня между Израел и Хамас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9812473 www.24chasa.bg
Мирослав Зафиров (вляво) с лидера на "Хамас" Исмаил Хания

Български дипломат, наричан в Газа The Shadow Man – мъжът в сянка, е участвал в уреждането на сделката за примирие между Израел и „Хамас”, която бе обявена в 2 ч. сутринта днес. Споразумението за спиране на огъня сложи край на 11-дневния военен конфликт между Израел и палестинските организации „Хамас” и „Ислямски джихад” в Газа, който изправи целия регион на ръба на нова голяма война.

Става дума за дипломата Мирослав Зафиров, който работи за близкоизточния офис на ООН в Йерусалим. Българинът от години е на терен и осъществява връзката на ООН с оперативните структури на „Хамас” и другите палестински организации, както и с израелската държавна машина. В момента той е част от екипа на Тор Венесланд, който смени на поста в Йерусалим Николай Младенов.

The Shadow Man – мъжът в сянка, както в Газа често наричат Зафиров, е участвал и в преговорите за постигнатото споразумение между „Хамас” и Израел от 2018 г., заедно с египтяните.

Последната ескалация и разменените ракетни удари между Израел и Газа доведоха до 232 палестински жертви, включително 65 деца, 12 израелци бяха убити, сред които и 2 деца. Освен че доведоха до стотиците жертви, многобройни ранени и невъобразими разрушения, последните събития сериозно разклатиха сигурността в региона и заплашваха да предизвикат сериозна военна конфронтация с необратими последици.

Малко преди „Хамас” да започне да обстрелва Ейлат и Хайфа с големи ракети, споразумението, в което участваха Израел, „Хамас”, Египет и ООН бе постигнато в часовете след полунощ на днешния ден.

За разлика от предишни договорки, постигането на това споразумение се смята за изключително труден и дори неочакван дипломатически пробив, тъй като ситуацията днес е много по-различна опреди заради кризата в Йерусалим, от която започна последната криза.

Преди да започне работа в ООН и да участва от първо лице в близкоизточните мирни споразумения, Мирослав Зафиров е работил в българското Министрество на външните работи и последно е бил шеф на дипломатическата ни мисия в Доха, Катар.

  • Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Едни поне 30 млрд. лв. май чакат икономиката да тръгне нагоре, за да бъдат похарчени. Поне така може да бъдат разчетени последните данни на БНБ, които показват, че сумата на депозитите е с толкова по-голяма от тази на кредитите. (Виж 8-а стр.) По принцип привличането на влогове се смята за най-стабилния източник за финансиране на заеми
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо