Мария Илиева: Като малка исках да стана строител, после лекар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9834537 www.24chasa.bg
СНИМКА: ДИЛЯНА ФЛОРЕНТИН

Очаквам второто ми дете да се роди през лятото. Таткото е най-прекрасният мъж на света

- Разкажете за новата балада “Любов”, която записахте, подготвяхте я доста време. Песента наистина е много хубава, поздравления!

- Благодаря сърдечно, много се радвам, че ви харесва! Това е специален комплимент за мен, защото

“Любов” е първата ми

изцяло авторска песен

Направих сама музиката, текста, аранжимента, програминга и я записах в домашното ми студио. Дължа огромна благодарност на Боян Христов - талантлив млад автор и близък приятел, който беше мой личен гуру през целия процес. Помощта му е безценна и нямаше да се справя без него. Избрах да включа в работния процес последователите ми във фейсбук и инстаграм - за мен беше важно да знам какво имат нужда да чуят от мен. И така, стъпка по стъпка, бе създадена “Любов”.

- Тя е изцяло авторска. И разказва за любовта към кого?

- Всеки може да определи за себе си към кого е тази безусловна и необятна любов. Към любимия човек, към детето, към Бог. Това целях, докато писах текста, и съм щастлива да знам, че хората, които ме харесват, олицетворяват с лекота текста с личните си преживявания.

- Защо доста време не бяхте пускали балада и какво ви провокира да го направите сега?

- Когато проектът ми за песен бе одобрен от националния фонд “Култура” към Министерството на културата, направих анкета в социалните мрежи и последователите ми избраха балада. Това беше добро съвпадение, защото идеята за бавна песен се въртеше в главата ми отдавна. Искаше ми се да направя балада с положителен текстов заряд - обичайно бавните песни са тежки и сърцераздирателни, а аз имах нужда да покажа на целия свят колко много обичам и колко щастлива ме прави това.

- Още един нов сингъл се появи, вече и с официално видео - песента “Остани тази нощ”. Каква е нейната история?

- Вълнуваща и… дългогодишна! Песента е част от саундтрака на сериала “Порталът”. В него имам удоволствието да играя и да озвучавам певческия глас на главната героиня Жана Янева (в ролята е прекрасната ни млада актриса Стефания Кочева). “Остани тази нощ” е с въздействащия текст на едноименното стихотворение на Дамян Дамянов и музика на Рафи Жамакорцян. Избрахме тя да е пилотен сингъл към саундтрака на филма и благодаря сърдечно на БНТ за партньорството и на “Мирамар филм” за прекрасната реализация на видеото. То преплита кадри от сериала и работни кадри от звукозаписното студио, в което записвам песента. В тонрежисьорската кабина са Петко Манчев, музикален директор и аранжор на проекта, и Стефания Кочева, която наблюдава звукозаписния процес и “попива” пеенето ми. Изпълнението на Жана Янева в песенния конкурс ще видим в епизода тази неделя, а официалното видео към песента е достъпно в YouTube канала ми и съм щастлива, че се радва на много положителни коментари. Това определено доказва, че красивата музика остава във времето.

- Разкажете повече за вашето участие във “Франкофоли”.

- Поласкана съм, че французите, които организират фестивалите в цял свят, избраха мен като артист от България. В момента се реди програмата за събития в 6 държави и спрямо противоепидемичните мерки и моя график съвсем скоро ще стане ясно какви концерти ми предстоят.

- Какви участия ви очакват в близко бъдеще?

- Най-близкото е следващата събота, 5-и юни, когато ще пея в клуб в Плевен. Участията ми липсваха безкрайно и съм щастлива, че лека-полека нещата започват да се случват отново.

- Има ли някакви неудобства да пеете на сцената бременна?

- Малко е неудобно, но не е невъзможно. Диафрагмата ми работи чудесно, за сметка на симпатията ми към високите обувки. (Смее се.) Имам и опит от предишната ми бременност -

в петия месец снимах

видеото на “Ми Амор”,

в осмия снимах видеото към “Всичко”, а до деветия имах участия. С това намигвам на всички супермами, които могат всичко!

- Участвате в сериала “Порталът”. Как се чувствате в това амплоа?

- Беше прекрасно! Благодаря на целия екип на “Мирамар” за доверието и отношението. Историята е много интригуваща, а професионализмът си личи във всеки един детайл.

- Свикнали сте да бъдете пред камера и все пак има ли някакво притеснение?

- Актьорската задача е различна от обичайното ми амплоа. Имаме суперталантливи актьори, които са отдали живота си на това изкуство, част от тях играят в сериала. За мен беше удоволствие да гледам отблизо как творят и да се уча от тях. Илиян Джевелеков, режисьор на “Порталът”, и Матей Константинов - сценарист, ми отделиха достатъчно време и внимание и мисля, че постигнахме добър резултат.

- Разкажете повече за процеса на работа и колко време продължиха снимките, за песните, които изпълнявате?

- Имах няколко снимачни дни. Ролята ми е малка, но пък емблематична за епохата. Впечатли ме мащабът, с който сериалът се заснема - като кинопродукция е.

Песните, които изпълнявам, са подбрани от Петко Манчев. Красива музика, отговаряща на спецификата на времето. Три от песните са негови авторски, писани за сериала, а “Остани тази нощ” е писана преди близо 40 години и е записана тогава от голямата Лили Иванова.

- Как се подготвяхте за ролята?

- Всъщност това беше най-вълнуващата за мен задача в целия процес. С цялото ми обожание към Йорданка Христова най-много се притеснявах дали тя ще хареса моето превъплъщение. Гледах доста нейни видеа, имам и честта да се познаваме лично. Освен страхотна певица, тя е възхитителна жена с незабравимо присъствие и подчиняваща харизма. Надявам се да съм се справила добре.

- Играете младата Йорданка Христова. Самата вие какво помните от онези години?

- 80-те години на миналия век бяха наситени с ключови събития и приключиха със смяна на системата. Помня доста неща от детството си, разбира се. Много хубаво ми стана да се върна в спомените си чрез убедително пресъздадените детайли от времето на социализма в “Порталът”.

- Били ли сте чавдарче, пионерче?

- Тъкмо влязох в пионерската организация, и дойде новото време.

- Кога очаквате да се роди бебето и бихте ли казали вече какъв пол е?

- Очакваме мъничето да дойде на бял свят през лятото,

а какъв пол е, знаят само

най-близките ни приятели

Съвсем скоро ще разберат и всички любопитни.

- Ще издадете ли кой е таткото?

- Най-прекрасният мъж на света!

- Какво казва синът ви Александър за това, че ще става батко?

- Много се вълнува! Постоянно прегръща и целува корема ми, говори на бебето, пее, обяснява му разни неща. Обещал е, че ще бъде най-добрият батко!

- Как му съобщихте новината и как реагира той?

- Общуваме с Александър като с голям човек и му съобщихме новината по този начин - с вълнение и разказ за любовта. Той много се зарадва и веднага започна да задава въпроси.

- Ходите доста често в САЩ, защо?

- С Александър сме американски резиденти и живеем в Щатите определено време от годината. Имам проекти и съмишленици там, а усещането за свобода, ред и спокойствие ме зарежда страхотно. Тук ми липсва.

- Колко време изкарахте там при последното си пътуване и на кого гостувахте в Маями?

- Тази година, предвид всички обстоятелства, пътуването ни беше кратко. Гостувахме на близки приятели.

- Как прекарахте времето си там?

- Спокойно и в приятна компания. На брега на океана, времето беше прекрасно.

- Какво казва Александър, когато ви види по телевизията или ви чуе по радиото?

- Още от бебе ме разпознава, сочи ме с пръстче и вика “Мама!”. Напоследък е станал много обстоятелствен и

реди едни

дълги и сложни

изречения за всеки

аспект от живота

Много харесва новата ми песен “Любов”, знае я наизуст и я пее с пълно гърло.

- А той музикален ли е?

- Засега - за съжаление или пък за радост - не. Но е рано да се правят крайни заключения, много е малък още. Скоро ще стане ясно дали ще пее вярно, или ще бъде само ценител.

- Когато бяхте на неговата възраст или малко по-голяма, каква искахте да станете?

- Майка ми ми е разказвала, че в ранно детство съм била възхитена от професията на строителите и съм искала да стана “строец”. На по-късен етап голямата ми мечта беше да стана лекар.

- Какъв родител сте? Треперите ли за всичко, какви страхове имате? На какво играете със сина си? Строга ли сте, или по-либерална?

- Мисля, че съм либерална, без да позволявам минаване на граници и липса на възпитание. Насърчавам Алек да има мнение и да го защитава, поощрявам проявите на характер и упорито тренирам у себе си търпение. (Смее се.) Не са ми чужди обичайните майчини тревоги, но се старая да не прекалявам с апокалиптичните фантазии. Бих се определила като

рационална и хладнокръвна

в стресови ситуации,

това е единственият работещ подход за мен. Много си играем заедно, той много обича да е динозавър, който се крие, а аз трябва да го търся, редим пъзели, четем и преразказваме книжки.

- Как се съчетава музикална кариера с отглеждането на малко дете?

- При добро желание и ясна структура всичко е постижимо. Имам помощ, да, защото работата ми е свързана с много пътуване. От половин година Александър ходи на градина, което ме улеснява и го намирам полезно за когнитивното му развитие.

- В какви отношения сте с баща му, доста се изписа по жълтите медии, как стоят нещата всъщност?

- В чудесни отношения сме и намирам това за естествено. В стремежа си да произвеждат сензации жълтите медии често разпространяват и надграждат неверни информации. Не реагирам на писанията им, защото липсата на журналистическа етика предизвиква у мен само и единствено съжаление.

- Правили сте дуети с много ваши колеги, с кого е било най-вълнуващо да сте на една сцена?

- Всяко споделяне на сцена и музика е много специално.

Имам дуети с някои от

най-големите съвременни

певци и се гордея с това

Признавам, че се вълнувах като дете, когато с Васил Найденов - велик и вдъхновяващ артист, пред чийто талант се прекланям, изпълнихме заедно “Болката отляво”. Музиката ни свърза и днес сме приятели.

Прекрасни спомени са дуетните ми изпълнения с Тони Карейра на сцената на зала “Олимпия” в Париж и пред двадесетхилядната публика на Altice Arena в Лисабон.

Слушайте тук подкаста на "24 часа" с Мария Илиева

  • И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    За последно тази година откриваме парламент - трети нов поред. Хубави приказки се казаха, както му е редът, чудесни пожелания и обещания се чуха, както сме свикнали. Въпросът е с какво ще се захванат депутатите и каква ще я свършат. Разбира се, тяхна е задачата да гледат отвисоко народните работи, да кроят стратегии и перспективи за светлото
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо