Кога идва революция на младите със собствен бизнес

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9842378 www.24chasa.bg
Кога идва революция на младите със собствен бизнес

Трендът последните 4 г. е негативен, през 2021 г. - очакван обрат

Трябва промяна в отношението към предприемачите у нас

Кога идва революция на младите със собствен бизнес

Макропрогнозите за тази и следващата година за България леко се подобряват спрямо тези преди половин година. През есента на 2020 г. Европейската комисия очакваше ръст на БВП от 2,6% за 2021 г. и 3,7% за 2022 г., в началото на февруари 2021 г. стойностите вече бяха 2,7% и 4,7%, а в пролетната прогноза са 3,5% и 4,7%.

Предприемаческата активност е индикатор, който показва поведението и очакванията на хората. Решението да се започне нов бизнес особено в условията на по-висока от обичайната несигурност и когато определени сектори продължават активно да търсят и да разчитат на подкрепата на всички данъкоплатци отразява едновременно нарочно направен избор от конкретния човек, но и някакви способности. Този избор да се започне нов бизнес – в трудно предвидима среда на пандемия и рисковете на политическата обстановка у нас - продължава да се прави от хиляди хора в България.

Прегледът на динамиката на новорегистрираните компании ще покаже какви са очакванията и изборите, които правят отделните хора като реакция на икономическата действителност. Разбира се, значителна част от новорегистрираните компании няма да оцелеят в идните 5 години, но това в случая изобщо не е най-важното.

Ключово е да се проследят нагласите, решителността и реалните действия на стартиращите предприемачи, за да отгатнем дали има изгледи за по-бързо икономическо възстановяване.

Динамиката на стартиращите предприемачи показва дали в България има хора, които искат да станат предприемачи, т.е.

дали виждат

смисъл да

започнат

собствен бизнес;

дали има страх от провал, т.е. какви са очакванията по принцип и дали те възпират потенциалните предприемачи изобщо да започнат бизнес; и не на последно място - има ли хора, които разглеждат кариерата на предприемача като желана. Както Лю Рокуел отбелязва Има хиляди причини, поради които предприемачеството не би следвало да съществува, и само една добра причина, за да го бъде: тези хора притежават изключителна преценка за риска и при необходимост са готови да скочат в неизвестното, за да опровергаят твърденията, че бъдещето е неизвестно. И все пак именно този скок в неизвестното повишава нашия стандарт на живот и подобрява живота на милиони и милиарди хора.

Дългият поглед

Пълната картина от последните 12 години за новорегистрираните търговци у нас не разкрива добри трендове.

За последните 12 години само в пет от тях има годишно увеличение на общия брой на новорегистрираните компании (2011 г., 2012 г., 2015 г., 2016 г. и почти незабележимо през 2018 г.). През останалите 7 години има годишен спад на новите регистрации. Дори и да подходим с разбирането, че финансовата криза от 2009 г. е силен фактор, анемичната бизнес динамика прави впечатление години след това.

На практика от 2017 г. у нас има негативен тренд при новорегистрираните компании на фона на растежа на икономиката. Очевидно е, че този растеж се води от съществуващите компании, които се специализират, иновират, разрастват и наемат нови хора. И в това няма нищо необичайно, ако все пак се наблюдаваше положителна тенденция при стартиращите предприятия. Факторите за стагнация при новорегистрираните компании варират от:

- липса на умения, желание, идеи и знания у хората и най-вече младите за започване на нов бизнес – причината отчасти трябва да се търси в средното образование;

- липса на усещане и вяра, че предприемачеството има смисъл - причините може да са в семейната среда, публичния имидж на предприемачите или усещането за корупция и предопределеност към провал;

- липса на реални възможности – причина може да е липсата на достъп до финансов ресурс или скъпи процедури за правене на бизнес.

Независимо от причините проблем има, защото само около 5% от новорегистрираните предприятия днес ще са активни след 5 години. Въпреки че новите компании са предимно малки и са без наети или с малко на брой работници, те са важна част от икономиката.

Как започва

2021 г.?

За първите четири месеца на 2021 г. са регистрирани общо 15 721 нови компании и новорегистрирани юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), което е ръст от 20% в сравнение със същия период на 2020 г. Това не е учудващо, защото през март и април миналата година има значителен спад на регистрациите по време на първия локдаун.

Април 2021 г. поставя своеобразен рекорд с 4008 нови регистрации, което е ръст от 148% спрямо анемичния април 2020 г.

Поглеждайки назад и имайки предвид очакванията за възстановяването на икономиката, можем да предположим, че положителната тенденция при новите компании ще се запази и към края на 2021 г. ще се постигнат регистрации, сходни с предкризисната 2019 г. Дали това обаче е достатъчно, е друг въпрос. И дали изобщо е възможен голям ръст в идните години, също е неясно. Факт е, че в последните години се създадоха редица клъстъри, обединения, инициативи, които да насърчават предприемачеството, обучават млади хора, да увличат тези, които не са имали досег с темата и са по природа твърде плахи или предпазливи. Това обаче е най-вече в сектори, които изискват специфично знание или натрупан опит –

ICT,

биотехнологии,

изкуствен

интелект

Всъщност революция ще е възможна само когато започне да се променя в положителна посока възприятието към предприемачите по принцип, когато от ранна възраст за всеки младеж стане ясно, че провалът не е позор, а медиите открито говорят за предприемачите и разказват истории.

Навсякъде в текста данните включват и новорегистрираните юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), но те са много малка част от общия брой и не влияят на коментираните тенденции.

  • Не е ли антиваксърството вредителство

    Не е ли антиваксърството вредителство

    Какво показва британският парадокс - където има много ваксинирани, но същевременно страната е пред нов пик с т. нар. делта вариант на заразата. Че концепцията - първо старите и болните, е коварна и очевидно погрешна. Важно е да се ваксинират младите и активните, защото те са в риск от зараза. Да, ваксинацията на старите и болните намалява
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо