Колкото по-бързо приключи содомията, наречена здравна каса, толкова по-добре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9861286 www.24chasa.bg

Перверзията на здравната система превърна болния човек, а не здравия в актив

Радосвет Горнев, новият началник на болница “Лозенец”, ми е близък приятел и аз наистина искрено се кефя на кариерното му развитие, но искам да кажа две добри думи за предшественика му проф. Любомир Спасов. Когото сега се втурнаха да демонизират с комсомолски плам. Не искам да оправдавам злоупотребите с парите на здравната каса, но това е порок, който е породен от самото съществуване на т. нар. НЗОК. Мисля, че това е най-голямата злина, която е постигала българското племе. Тя се корени в практическата приватизация на всички болници. Всяка болница, която черпи ресурс от касата, е заинтересована от оборот, тоест тя е частна, независимо как се нарича - държавна, общинска, университетска. И това поражда стремежа да се описват повече (включително и несъществуващи) пациенти. Не може да спреш водата.

Ако се направи щателна проверка в коя и да е болница, ще се види аналогична ситуация. Приватизацията на здравеопазването е порочна идея. То е иманентна част от държавата и трябва да бъде държавно финансирано, независимо от оборота. Идеята, че с повече оборот болниците и съответно лекарите стават по-богати, е отвратителна, защото лекарите и болниците започват да имат интерес от повече болни, а не от повече оздравели.

Финансирането на здравеопазването трябва да идва директно от бюджета, а вместо да се вдигат здравните осигуровки, да се вдигне, ако се налага, малко плоският данък и да се въведе акциз върху вредните храни, с които да се допълва бюджетът. Ще кажете не е ли същото, независимо как се нарича - дали данък здраве или медицинска осигуровка. Думите винаги имат значение, а да се лъже, дори и самите себе си, е нещо лошо. Какво значи неосигурен пациент? Оставяме го да мре на улицата? Не, но това формира т. нар. дългове на болниците, които са всъщност дългове на т. нар. неосигурени пациенти. Разбира се, лекарите и медицинските сестри трябва да са добре заплатени. Обществото трябва да си даде ясна сметка, че това е много високо квалифициран труд и той струва пари. Нали разбирате колко усилия са положили, за да разберат какво точно се случва, когато на кардиограмата виждат PQSRT вълните и какво точно действие извършва сърдечният мускул при съответния връх. Вероятно повечето от вас, които четете този текст, дори не може да ги запомните в правилната им последователност, а има хора, които това работят и спасяват животи. Нима те не заслужават добро заплащане?

Порокът е другаде и това е видно много отчетливо с проверките на Александровска болница. Това всъщност са 26 болници с 1600 души персонал - най-голямото здравно заведение у нас. И дали атаките срещу нея не са мотивирани от амбициите на други “държавни” болници да се превърнат в такава мегаболница?

И дали битката не е за най-ценното в тази порочна система - пациента, болният човек, който всъщност е актив, колкото и извратено да звучи това. А софиянецът е още по-ценен актив - защото е по-богат, по-млад и живеещ при повече стрес, а жителят на Добрич не е толкова ценен актив - защото е по-беден, по-стар и затова там болницата е недофинансирана от здравната каса и няма достатъчно лекари, както се видя по време на коронакризата. А в София се строи още една грамадна болница.

Колкото по-бързо се приключи с тая содомия, наречена здравна каса, толкова по-добре за всички. А проф. Любомир Спасов е наистина велик хирург.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо