Доц. Стойчо Стойчев: Вотът на 11 юли ще произведе много по-патов парламент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9864800 www.24chasa.bg

Война между МВР и прокуратурата няма. Има лична вендета на Рашков

Мая Манолова може само да се учи от работата на комисията “Магнитски”, нейната беше панаир

Слави не ще да е депутат. И какво? Гласуваш за Слави, а получаваш Тошко?!? Това е подмяна

Гласуването с машина става по-бавно и може да откаже хора от урните

Хората без доходи ще са най-активни пред урните, средната класа ще предпочете почивката

Следващото парламентарно мнозинство може да бъде представено от т.нар. партии на протеста, от БСП или коалиция между тях

Над 1 млн. гледаха концерта на Слави преди изборите, за “Има такъв народ” обаче гласуваха 550 хиляди

Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ)

Преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра “Политология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Интересите му са в областта на организираната престъпност, криминалните пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране.

- Има ли война между МВР и прокуратурата, доц. Стойчев?

- Ако изобщо има война, тя е между Бойко Рашков и хора, които той е решил, че са му врагове. Не виждам реакции на главния прокурор. Виждам лична акция на Бойко Рашков. Дали е заложена от президента - не знам, но си мисля, че е поне с негово съгласие и одобрение, защото той по никакъв начин не се опитва да го възпрепятства. Според мен е някакъв вид лична вендета.

Иначе МВР и прокуратурата винаги са били в добри отношения. И според мен те няма как да влязат във война. Когато работят заедно, винаги вършат добра работа. А това, че Иван Гешев и Бойко Рашков не са в добри отношения, си е частен проблем, даже не е политически.

- Какво ни казаха САЩ със санкциите към 6-има българи и над 60 наши фирми?

- Въпросите, които се появяват след такива действия от страна на партиите, винаги са защо сега, защо тези хора, а не някои други... Такива комисии има много, те имат известна автономност, особено в САЩ. Не смятам, че следват някакъв политически дневен ред и чрез санкциите да влияят на вътрешнополитическия живот на България. Комисията “Магнитски” заседава, слуша, чете, претегля доказателства и накрая излиза със становище. От работата на тази комисия Мая Манолова може много да научи. Защото нейното беше панаир - прави заседанията публични, за да може всички да чуят някакви неща, и после раздухва мейдийно.

- Ще се отрази ли становището на комисията “Магнитски” на изхода от предстоящите избори?

- Резултатите от работата ѝ се използват за надъхване на електоратите преди избори. Едва ли обаче решението за санкции на комисията “Магнитски” ще доведе до някакво драматично разместване.

- Увеличаването на секциите зад граница и промените в Изборния кодекс бяха доминиращият патос в краткия трудов стаж на 45-ото народно събрание. Какво може да променят гласовете от чужбина на 11 юли?

- Исторически погледнато, те са предопределяли най-много 10 мандата. Така ще бъде и сега. Партиите, които разчитат на митичните 2 млн. гласа от чужбина - “Демократична България” и “Има такъв народ”, ще са с попарени надежди. Гласуването зад граница директно работи в полза на ДПС просто защото подготовката и мобилизацията на хората в Турция са много по-високи благодарение на силните изселнически организации. Да не забравяме, че ДПС има нелоши резултати и в Германия, Белгия, Австрия, Нидерландия. Докато претенциите за промяна на повечето нови партии са съсредоточени във вота от Великобритания, отчасти САЩ и това е...

- България от години води борба срещу купения вот. Вие като негов изследовател написахте книга на тази тема. Какъв е делът му на парламентарни избори?

- Директно купеният вот и контролираният през силови методи (заплаха, закани) са от порядъка на 10%. Но когато към тях прибавим и клиентелно гласуване, и членовете на семействата, мобилизирани да отидат до урните от хора, въвлечени в такива схеми, делът им може да нарасне докъм 30% от всички гласуващи.

Много по-голям обаче е интересът към купуване на вот на местни избори, защото там са намесени мотивации на локални феодали. На тези избори се гласува много по-семейно, по-фамилно, понеже в малките населени места почти няма човек без роднина, който да не е кандидат за някакъв общински пост. В такива случаи се гласува за кмета, работодателя и приятелите на работодателя и кмета. Съответно там партийните предпочитания винаги са изместени на по-заден план.

- Ще повлияе ли върху купения вот машинното гласуване?

- Не. По-голямата част от хората, които гласуват по този начин, няма нужда да бъдат контролирани. А и да бъде упражняван контрол, то е върху едно цяло село например.

Машина не може да предотврати купен вот. Средно той е 10%, но може да стигне и 30 на сто

- Как става?

- Когато един работодател държи голяма част от парите на работниците във ваучери и каже: “Ако не излезе резултатът, който желая, няма да заредим магазина, в който пазарувате с тези ваучери!”, хората се подчиняват и гласуват под диктовка. Никой обаче не ги контролира, още по-малко ги кара да си снимат бюлетината преди урната - работи в 1-2% от случаите. А ако хората са неграмотни, няма смисъл от контрол, защото те сами си мислят, че някой или устройство в машината ги наблюдава.

Машинният вот може да намали броя на сгрешените бюлетини, което е по-добре от смесения вариант на гласуване.

- С експеримент ЦИК установи, че за час на машина гласуват средно 75 души, в селска секция - средно 1,5 мин. Не е ли малко?

- Да, бавно е и може да се чака по-дълго на опашка, а това от своя страна може да откаже избиратели от вот.

- Министър Асен Василев предложи от избирателните списъци да изпаднат хората, които не плащат данъци в България. Кой е начинът да се изчистят списъците ни?

- На експертно равнище има консенсус за въвеждане на активна регистрация като например във Франция.

- Машините няма ли да откажат повече възрастни хора от вот?

- Обратното. Имат партийна повеля да гласуват с машини. Видях на 4 април в секцията по местоживеене две пенсионерки преди мен да се борят с машината. Едната гледа, другата натиска, стимулирани от комисията в очевидно нарушение на всякакви правила. Но понеже другарите така им били казали, не се отказаха, докато не налучкаха бутоните.

- За кого всъщност ще е проблем изборният 11 юли?

- За средната класа - хората със стабилни доходи, които плащат данъци и могат да си позволят почивка, особено след месеците принудително затваряне. Прибавете, че на 1 юли Гърция отваря граници и се готвят и ваксинационните паспорти. Кой ще се юрне да гласува в скалъпените секции в Северна Гърция? Единици. А отсъствието на тези активни българи от изборите ще доведе до изкривяване на представителството в следващия парламент.

- Кои ще са най-активни пред урните?

- Хората без доходи, които в летните месеци са затворени у дома. Недоволни са, чувстват се по някакъв начин уязвени. Имат и специфично електорално поведение - обикновено гласуват за по-крайни реваншистки и антистатукво настроени партии. Дали обаче това ще промени съществено изборния резултат, няма как да се каже отсега.

- Коя от партиите ще понесе негативи?

- Вот на 11 юли не е добро време нито за ГЕРБ, нито за “Демократична България”, защото за тези партии гласуват тъкмо хора от средната класа, а те ходят на почивка. По принцип парламентарни избори в активен отпускарски сезон облагодетелстват партии като БСП и крайни формации от рода на “Възраждане”, “Атака”, за които гласуват социално слаби, пенсионери.

- Дали БСП ще си върне второто място?

- Не знам дали драмата с вътрешното разцепление в партията ще се задълбочава, или ще се компенсира. Защото на 4 април второто място на “Има такъв народ” беше заради слабата БСП. Ако беше събрала минимума гласове, прогнозиран от социолозите, нямаше да стигне дъното.

- Нинова направи силен ход с поканата за обединение към други леви. Няма ли обаче да попречи новата формация начело с Жан Виденов за по-висок резултат на БСП?

- Електоралният потенциал на старите муцуни, които се обединяват покрай проруски, пропутински и даже пролукашенко движения, е ясен. Интересни са по-скоро младите леви около Ваня Григорова, които на различни избори не намират политическото си представителство в съществуващите партии. Те са млади, които истински вярват в левите идеи, без да са леви биографично, по наследство, по произход, по боя или по съдба. Това са млади интелектуалци с висше образование, преподаватели в университети, които търсят представителство в нова лява партия, каквато БСП не е заради обезличаващата я идеологически партийна линия на Нинова. Затова съм любопитен ще намерят ли форма за политическо участие на вота през юли.

- Какво ще промени това пред БСП?

- Ще промени перспективата ѝ, защото електоратът ѝ е ясно позициониран в третата възраст и се свива - т.е. лоялното към БСП поколение изчезва. Въпросът е дали тя ще се отвори към младите, тъй като лявата идея автентично си е за студенти, ученици, юноши, а не за третата възраст. Невъзможността на БСП да контактува с млади леви до момента не е довела до катастрофални резултати. Еманципират ли се обаче младите от старите муцуни, ще е друго.

На 4 април БСП стигна над 400 хил. гласа - нито ще се срине, нито рязко ще скочи нагоре. Докато за непредсказуеми партии като “Изправи се! Мутри вън!” прогнози се правят значително по-трудно. Разчитат на висок резултат, а не виждат другия нишан - разочарованите от нищоправенето им в парламента. Хората видяха, че не съставиха кабинет, че “Има такъв народ” пребиваваше в 45-от НС без титуляря си, който и сега го няма. Няма и да го има след изявлението му, че няма да е в листите на “Има такъв народ”.

- Как ще се отрази това на изборния резултат на “Има такъв народ”?

- Подмяната винаги се отразява негативно. Тошко Йорданов или който и да било друг от екипа му не е Слави. Ще загуби гласове.

- Чувам, че на 9 юли Слави прави голям концерт - неговата сила. Ще му донесе ли дивидент електорално?

- Преди изборите на 4 април Слави направи концерт, който беше гледан от над 1 млн. души. Гласовете за “Има такъв народ” на изборите бяха 550 хил. Електоралният потенциал на ИТН е 400 - 700 хил. души.

- Шири се хипотеза, че Радев превзема структурите на “Има такъв народ”. Дали?

- Радев е прав в едно - че България има нужда от лидери. Той обаче никога не казва: “Аз съм алтернативата”. Но при положение че Слави Трифонов липсва, е очевидно, че “Има такъв народ” е платформата на алтернативата. И нищо чудно Радев да се припознава като неин лидер. Там има хора с различни идентификации и не са само фенове на шоумена, но и на Радев, има и настроени анти-Бойко.

- Възможен сценарий ли е това служебно правителство да управлява и след вота?

- Ако този служебен кабинет бъде предложен от някоя политическа сила като редовен, това коренно ще промени характера на това правителство. В момента то е отговорно единствено пред президента и не подлежи на публичен контрол. Радев може да възлага задачи на всеки от министрите и да прескача министър-председателя. И неслучайно Бойко Рашков стърчи в цялата тази конфигурация - вероятно някои от нещата си ги говори с президента и не ги консултира с премиера Янев.

Ако и след 11 юли няма мнозинство за правителство, президентът ще преиздаде указа си за назначаване на нов кабинет, но в същия състав. По конституция е задължен да излъчи нов кабинет, но никой не го ограничава за персоналния състав. Ако пък някой състави мнозинство и реши да номинира хората от служебния кабинет, премиерът Янев би станал отговорен пред конкретно мнозинство, което ще има ясна законодателна програма и задачи. Така ще се промени методът, по който правителството ще функционира. Докато сега е в състава на администрацията на президента, ангажирана да прави кадрова чистка.

- В името на какво? На честните избори ли?

- Не. Президентът има намерение след изборите да работи с мнозинство, което ще остави тези назначения на власт. И според мен отсега се привижда като ментор или наставник на следващото парламентарно мнозинство. То може да бъде представено от т.нар. партии на протеста, от БСП или коалиция между тях.

- Какъв е пътят на обединените патриоти?

- Те определено ще са в парламента.

- ВМРО се обяви за президентска република, какъв знак дава?

- Нека. За да станем президентска република обаче, трябва да се свика ВНС. А за да се промени формата на държавно управление от парламентарна на президентска република, трябват нови избори за президент, парламент и всичко, което се сетите. Президентска република не означава непременно Радев президент. Тази форма обаче ще направи конфигурацията съвсем различна, кандидатите и мотивациите им - също. Честно казано, не ми се мисли за такъв вариант, защото президентските републики и в бившия Източен блок, и в Латинска Америка, където се срещат най-често, и в Северна Африка са абсолютен провал за демокрацията, защото винаги се израждат в авторитарни режими.

- Как ще завърши вотът на 11 юли?

- Ще произведе много по-патов парламент.

  • Как Германия узря за идеята на българските зелени коридори

    Как Германия узря за идеята на българските зелени коридори

    В Германия се случи нещо направо революционно по отношение на реда за ваксиниране. Доскоро гражданите в страната знаеха точната дата, на която може да се ваксинират - на някои редът им щеше да дойде едва през 2022 г. Сега обаче желаещите могат да се ваксинират дори на входа на бара, който посещават.  Така Германия се отказа на практика от строгите
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление