Как да се намалят катастрофите край с. Микре (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9871857 www.24chasa.bg
ВИДЕО: YOUTUBE/24 ЧАСА

Трябва и акъл на пътя

Поне 25 души са загинали в минимум 115 катастрофи на пътя София - Варна, в района на с. Микре, Ловешко, сочат данните за периода само от 2017 г. досега. А през 90-те тук загинаха и 3 депутатки.

Зад сухите цифри в 9-километровия участък обаче стоят стотици съдби. Така например през ноември 2017 г. в отсечката загинаха 8 души със зрителни проблеми от Перник. Те се връщаха от обучение и щяха да приложат знанията си. Вместо това техният шофьор, деветата жертва, тръгна да изпреварва рисково...

Същата бе причината и за катастрофата от неделя, когато 5-има души загинаха, а един е с тежки наранявания. Пътят изглежда прав, но е с неприятни завои. Камера за скорост има, но тя е дълбоко известна на хората и те намаляват преди нея. После следва ускорението, а оттам... в черната статистика.

Затова институциите, отговорни за пътната безопасност у нас,, обезателно трябва да вземат мерки. Система за средна скорост е сред възможните решения. Но така само ще се премести периметъра. Затова трябва и трето платно.

Промяната обаче трябва да тръгне първо от шофьорите. Защото те са зад волана и дори на този участък да бъде сложена система за средна скорост няма да има файда да знаем, че следващият в статистиката е карал бързо, изпреварил е в рисков или забранен участък.