Натоварена със свръхочаквания, Кьовеши тихо опипва почвата в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9875376 www.24chasa.bg
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов посреща Лаура Кьовеши. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Европейският главен прокурор: Разследванията срещу високите етажи на властта трябва да са бързи

Посещението на Лаура Кьовеши в България възбуди обществените духове повече от визитите на председатели на Европейската комисия и на Европарламента от последните години.

Присъствието ѝ у нас е натоварено с много очаквания. Върли врагове на главния прокурор Иван Гешев, протестъри и десни партии тайно се надяват тя да се справи от раз с корупцията и злоупотребите с еврофондове, да направи гръмки изказвания, да посочи виновниците за злоупотребите от последните 10 г. и да започне разследвания. Засега няма нищо такова. По-скоро Кьовеши “опипва почвата” за бъдещи мачове у нас.

Това е второто посещение на Кьовеши в България. Първото е от 2017 г. по покана на председателя на ВКС Лозан Панов, за да изнесе лекция за борбата с корупцията пред магистрати.

Главният прокурор на Европа пристигна тихо в четвъртък следобед за работни срещи с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, главния прокурор Иван Гешев, с когото вече се видя в Брюксел след избирането му, и с Висшия съдебен съвет, за да обсъди попълването на квотата от нейни подчинени прокурори от България.

С Янаки Стоилов Кьовеши е обсъдила и темата за специализираното правосъдие, което много от партиите у нас искат да закрият, а магистратите са против. Тя е изразила становище, че това е политически въпрос и зависи от предложението на министъра на правосъдието.

“Разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, трябва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото”, заявила Кьовеши по време на срещата в Министерството на правосъдието.

Главният прокурор Иван Гешев е поздравил Кьовеши за старта на работата на Европейската прокуратура. Двамата са обсъдили общи действия за борба със злоупотребите с европейски пари, корупцията и организираната престъпност.

България е първата

страна, която Кьовеши

посещава

след официалния старт на Европейската прокуратура на 1 юни. Правомощията на Европейската прокуратура са борба с измамите с евросредства за над 10 хил. евро и за злоупотреби с ДДС при суми над 10 млн. лв.

Румънката, известна с това, че вкара в затвора стотици министри, депутати, кметове и олигарси в родината си, ще говори пред медиите днес в сградата на Европейската комисия в София. 

48-годишната Лаура Кьовеши е родена в град Сфанту Георге в Централна Румъния. Районът е населен с етническо унгарско малцинство. Завършила е Юридическия факултет на университета в Клуж-Напока през 1995 г. Веднага започва кариера в прокуратурата от най-ниско ниво в град Сибиу. След 4 г. се издига до окръжната прокуратура, а след още 4 вече е главен прокурор на отдела за наказателно преследване там. През декември 2004 г. се мести в дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Сибиу, а 2 г. по-късно става шеф в структурата. Главен прокурор на Румъния е от 2006 г. по предложение на бившия министър на правосъдието Моника Маковей. Бившият президент Траян Бъсеску подписва указа за назначаването на първата жена - главен прокурор на Румъния. Когато става главен прокурор на Румъния, Кьовеши е само на 33 г.

През май 2013 г. Кьовеши е назначена за главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (ДБК) - специална прокуратура за разследване на корупция от най-високо ниво. Номинирана е от бившия премиер на социалдемократите Виктор Понта. Президентът Бъсеску подписва указа за поредния ѝ висок пост, а малко след това тя започва разследване срещу брат му за търговия с влияние, след което той получава 4 г. затвор.

Националната дирекция за борба с корупцията е създадена през 2002 г., но става работеща по време на първия мандат на Кьовеши. Тогава започват стотици разследвания срещу висши чиновници в Румъния. След година на поста Кьовеши стига до първия голям успех. През юни 2014 г. в затвора за корупция влиза бившият премиер на Румъния Адриан Нъстасе. На следващата година в затвора имаше министри за цяло правителство. Кьовеши веднага става известна в цяла Европа като пример за борец с корупцията.

Има подкрепа от

всички чужди

посолства в ЕС

и от това на САЩ.

През 2016 г. Кьовеши получава и втори мандат начело на антикорупционната прокуратура в Румъния. Същата година обаче идва на власт Социалдемократическата партия (СДП) и започва кампания срещу нея и институцията ѝ. Обвиненията са за злоупотреби с власт и политически натиск. Неслучайно лидерът на партията Ливиу Драгня е осъден за изборни измами година по-рано след разследване на дирекцията на Кьовеши. Две години по-късно, през юли 2018 г., след сложна процедура управляващите в Румъния успяват да я освободят от поста. Няколко месеца по-късно тя се кандидатира за ръководител на Европейската прокуратура. Властта в Румъния отново започва да я атакува, за да ѝ попречи да заеме поста, но без успех. През септември 2019 г. е одобрена за европейски главен прокурор. От тогава до сега институцията се структурира и процесът още не е приключил.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г