Видеопортрет: Какво забравихте (или не сте знаели) за Емил Кошлуков

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9883516 www.24chasa.bg
Емил Кошлуков

Служебният културен министър Велислав Минеков атакува остро шефа на БНТ Емил Кошлуков. Минеков пише писма и обвинява, Кошлуков отговаря, че такава намеса в независимостта на медиа е възможна само в Северна Корея.

Но Емил Кошлуков е отдавна на обществената сцена и е преживял много битки.

Първата е още през 1985 г., когато в казармата е осъден на затвор по политически причини - по обвинение в противодържавна дейност.

Освободен е предсрочно от затвора и става студент по английска филология в Софийския университет.

Когато през 1989 г. Тодор Живков пада и се появява опозицията СДС, 24 -годишният Емил Кошлуков е един от лидерите там. С имидж на млад бунтар и дисидент, основава Независимо студентско дружество. Запомнящо се лице от първите митинги срещу БКП. Участва като делегат от СДС в Националната кръгла маса, договорила Великото народно събрание. После е в първите редици на бурните протести, довели до оставката на президента Петър Младенов.

През 1991-1996 г. учи политология в Калифорнийския университет, Санта Барбара.

Когато Симеон Сасккобургготски се завръща в България и печели изборите през 2001 г., Кошлуков е един от депутатите на НДСВ. През 2004 г. основава партия Новото време.

СЕМ го избра за генерален директор на БНТ през 2019 г.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо