Коментар на седмицата №3: Слави премиер? Неуместно. Президент? А Радев?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9884121 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 99 000 прочитания:

1. Как ще се отрази върху резултата на “Има такъв народ” на 11 юли решението на Слави Трифонов да се оттегли от листите ?

2. Какъв сценарий мисли за себе си Слави Трифонов?
С тези два въпроса “24 часа” се обърна към политолозите проф. Румяна Коларова и Първан Симеонов. Ето отговорите на проф. Румяна Коларова.

1. Трудно мога да се поставя на мястото на избирателите на Слави Трифонов, защото те са особена порода граждани, при които емоциите играят голяма роля. Затова предстои да видим каква ще е емоционалната реакция на подобно решение на лидера на “Има такъв народ”. От моя гледна точка то би трябвало да носи щета, но тя може да не е много голяма.

Това решение на Трифонов е в унисон с политически нелогичното поведение на неговите депутати в парламента. То показва, че Трифонов твърде много е повярвал на онзи социолог, който го обяви за новия цар. Защото Симеон Сакскобургготски е единственият партиен лидер, който по разбираеми причини, никога не се кандидатира за депутат. Защото като бивш монарх е представлявал народа като цяло. По същите причини е логично бившите президенти да не се кандидатират за депутати. Но това, което за държавните глави е разбираемо и логично, за един шоумен е много претенциозно.

2. За мен реалистично е Слави да си остане шоумен. Всеки друг сценарий, който включва някаква публична политическа позиция, ще създаде много конфликти и нездрави претенции.

Де юре е възможно Трифонов да се кандидатира за министър-председател, но де факто това е изключително неуместно. Защото партийните лидери в Европа първо получават доверие и подкрепа като депутати, а след това се кандидатират за министър-председатели. Това е логиката на парламентарните демокрации. Премиерите, които не са депутати, обикновено са суперексперти с голям управленски опит и са компромисни фигури в многопартийни коалиции, а Трифонов нито има експертиза, нито опит в управлението. Но дори когато лидерът на една партия е експерт от висока класа, абсолютно неестествено е да стане министър-председател, без да е депутат.

Дневният режим на Трифонов прави 100% нереалистичен сценария “Слави Трифонов - кмет”, защото ежедневието на кмета е по-напрегнато дори от това на министър-председателя.

Единствената възможна длъжност от тази гледна точка на Трифонов е президентската, но тя ще противоречи на заявката му досега.

На първо място, ако той се кандидатира за президент, означава да се отметне от думите си, че подкрепя кандидатурата на Радев за президент на следващите избори. Разбира се, Трифонов винаги може да каже, че ще подкрепи Радев на втори тур, но така автоматично признава, че очаква да е трети. А кандидатирайки се за президент, би трябвало да се бори за първо място.

Да заемеш какъвто и да е политически пост, означава да си слуга на народа. До този момент Слави Трифонов не е показал, че е готов да “влезе” в тази роля.

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо