Кой преподрежда държавата - днес властта е у съветниците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9887856 www.24chasa.bg

След промяната в МВР, митници, болници

Откъде идват идеи за държавния глава - едни смятат, че от БСП, други виждат роля на партиите на протеста, но силното влияние е в ръцете на президентския екип

Кой преподрежда държавата днес - от смяната на министри до промяната в МВР, митници, горски служби, болници, земеделски служби, училища. Опонентите го наричат кадруване, подкрепящите - битка с корупцията и слагане на нов ред в България. Всички обаче се питат къде се намира банката кадри и кой държи ключа към нея.

Единственото сигурно нещо е, че имаме служебно правителство, което по конституция се назначава от президента. Затова Румен Радев носи отговорност за министрите.

Явните и

скритите

съветници

Не е ясно обаче кой дава персонални идеи на държавния глава за лицата, които ще успеят да преподредят държавата за толкова кратко време.

Едни смятат, че това е БСП. Други виждат по-силната роля на партиите на протеста, но истината е, че може би най-голямото влияние при кадруването е в ръцете на президентския екип.

Нека си спомним кой кой е в този екип откъде дойде. По-голямата и част са хора от Военновъздушните сили - главният секретар на институцията Димитър Стоянов, Гълъб Донев, съветниците Васил Лазаров, Илия Милушев, Георги Александров. Всички те са образовани във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, не задължително летци, а например технически състав. Настоящият служебен премиер Стефан Янев пък е завършил ВНВАУ “Г. Димитров” в Шумен и ВА “Г. С. Раковски”.

Другата посока е пловдивската. Например бившият кмет на село Труд Николай Копринков, който днес е едва ли не по- важен от премиера Стефан Янев в изпълнителната власт.

Още преди месеци неофициално Николай Копринков е споделял, че на него е възложено да подреди втория етаж в държавата - заместник министрите.

Представители

на БСП влязоха

на второто ниво

на властта

- като зам.-министри и областни управители. Вярно, че всички те са с опит от предишни управления - редовни или служебни, но именно тук запознати привиждат ролята на Копринков.

Може би най-голямо кадрово влияние обаче има Пламен Узунов, на когото очевидно са възложили отговорности по всички силови министерства плюс митниците. Съвсем естествено е - той има опит от първото служебно правителство на Радев (кабинета “Герджиков”), където беше вътрешен министър. Очевидно в банката му кадри са останали познанствата от Пловдив и затова по върховете на МВР сега са негови съграждани.

На 1 юни, когато новите областни управители се събраха в Министерския съвет, премиерът Стефан Янев напусна малко след началото на инструктажа, а след това при закрити врата остана тъкмо Узунов.

Като става дума за съветници, стана ясно че служебният премиер Янев е назначил 14 съветници при 16 души щат на политическия кабинет. Сред тях са началникът на политическия кабинет Ралица Симеонова, говорителят Антон Кутев, пиарката Соня Момчилова. За съветник бе назначен и бившият дансаджия и шеф на политическия кабинет в МВР Георги Великов (кадър в кабинета на Пламен Орешарски). След разкритие на “24 часа” Янев се отказа да направи самия Орешарски съветник, но се знае, че е консултирал кадри, особено за митниците.

Емил Хърсев, Георги Ганев и Пламен Ненов пък бяха обявени като членове на икономическия съвет към премиера, но не е ясно дали вземат заплати.

Ако преди месец, когато президентството обяви състава на служебния кабинет, изглеждаше сякаш е консултиран с поне част от партиите от анти-ГЕРБ фронта, то сега вече това не е толкова сигурно. Политолози твърдяха, че списъкът на министрите събира експерти отляво и отдясно и по един ненатрапчив начин съчетава хора, близки до президента, но приобщава и БСП, а в икономическия блок има намигване към “Демократична България”.

Ако културният министър Велислав Минеков е реверанс към “Изправи се! Мутри вън!”, а министрите от икономическия блок - към ДБ, за здравния министър Стойчо Кацаров се знае, че е компромисен вариант, след като много хора са отказали поста. Защото визията е била, че той върви с негативно отношение към строгите антиковид мерки.

Консултирани ли са БСП за състава на правителството? Или повечето министри, в които се привижда “червена връзка”, са поканени директно от президентството? “Участието на БСП в служебния кабинет е само Янаки Стоилов - каза дни след сформирането на правителството Корнелия Нинова. - Несериозно е ГЕРБ да твърди, че БСП е вкарана през задния вход във властта”.

Наистина, вътрешният министър Бойко Рашков през 2001 г. влезе в парламента като депутат от БСП, но от гражданската квота. Но за назначението му сега вероятно по-важният факт е, че през последните месеци бе член на правния съвет на президента.

БСП явно не

припознава като

свое кадруване

и поста на земеделския министър Христо Бозуков, въпреки че е член на градската соцорганизация в Пловдив. Всъщност за втори път (след поста в служебния кабинет на Герджиков) поканата към професора по тютюна идва директно от президента. Той е бил част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата му.

През май Румен Радев се обърна с молба към Нинова: “Съставянето на служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които независимо от своите политически пристрастия да бъдат обединени от важна цел(...) В тази връзка ви уведомявам, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното служебно правителство”. Мнозина прочетоха зад думите му името на Деница Златева - вицепремиер в кабинета “Герджиков”, и очакваха тя да получи отново покана за същия, че и за по-висок пост. Разбра се обаче, че това не се харесвало на Нинова, чиято заместничка в партията бе Златева, преди да премине към вътрешната опозиция.

Националният съвет на БСП дори прие решение, че членове на партията могат да влизат в служебен кабинет на Радев едва след одобрение от пленума. И в крайна сметка той даде такова само за Янаки Стоилов.

Затова не е странно, че

Стойчо Кацаров

бе разкритикуван за уволнението на Тодор Кантарджиев и от Нинова, а след това БСП - София, излезе с позиция срещу кадровите чистки на Кацаров. В нея дори се казва: “Създаде се впечатление, че служебното правителство и лично президентът Радев се отнасят несправедливо към благородната професия на медиците”.

От “Демократична България” не са казали нищо за уволнението на Кантарджиев, но за клипа с плика за президентския съветник Пламен Узунов съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов сухо коментира: “Това, което видях в мрежата, са записи от камери в заведение, нека тези, които са били там, да обясняват. Нямам представа какво има в тази торбичка и защо са се срещали изобщо тези хора”. От което става ясно, че и ДБ вече не са много съгласни да бъдат припознавани като имащи нещо общо с това служебно правителство.

Президентът защити Узунов, не било укоримо да се вижда с бивш шеф в митниците

“Не мисля, че е укоримо, когато човек се среща с бивш представител на митниците, който не е в системата от 20 години. Укоримо е, когато министър-председател разпорежда на действащ шеф на митниците да прикрива престъпления, защото бил обещал някъде. Визирам “Ало, Ваньо”.” Това заяви президентът Румен Радев в първи коментар на изтеклите записи от срещата на неговия секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов с бившия шеф в митниците Петко Петков.

“Чух всякакви причудливи интерпретации на тази тема, включително и от предишния министър-председател. Явно неговите фантазии извират от опита му за пълнене на шкафчета с евро и злато”, допълни Радев.

“Имам надежда, че рано или късно България ще има прокуратура, която да се занимае с истинските престъпления и грабежи. Това е поредната интрига. Вече 5 години аз, моето семейство и съветници сме подложени на непрекъснати атаки. Поръчителят е един, но не мисля да го легитимирам с коментари”, добави президентът, цитиран от Нова тв.

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо