Защо изобщо трябва да местят музея на авиацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9891696 www.24chasa.bg

Българската авиация безспорно има славни моменти в своята история и е чудесно, че има музей за самолетите, които е използвала нашата армия. Както и за родния принос в овладяването на Космоса. Този музей в момента е в Крумово, на десетина километра от Пловдив.

Сега обаче военното министерство е решило да го премести в Пловдив, дори се позовава на решение на правителството, взето още през 2018 г.

Дотук добре, но ще трябва да се намерят отнякъде и 13 милиона лева, за да се придвижат въпросните исторически самолети от Крумово до жилищния район “Тракия” в Пловдив. А намирането обикновено минава през орязването на други, често пъти по-важни разходи.

И оправдано ли е изобщо подобно преместване? Няма ли да е много по-ефективно въпросните 13 милиона да се употребят за нещо по-належащо - нали военните все се оплакват от недостиг на средства? А до музея в Крумово може да се организира редовен транспорт за най-запалените фенове на авиацията. Лесно е.

Вярно, че музеят на авиацията и космонавтика във Вашингтон например е съвсем близо до Капитолия и Белия дом, но нищо не пречи нашият да си остане в Крумово. Това не го прави по-малко значим, ако има с какво да привлича любопитни посетители.

  • Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Преговорите за ново правителство се проточиха и както се вижда, до събота, когато стават 20 дни от изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов все още няма да е взела мандата. Публичната размяна на удари между евентуалните бъдещи съучастници в излъчването на редовен кабинет внася допълнително политическо напрежение
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо