Доц. Петър Атанасов: Няма фантоми в “Пирогов” - това са 900 живи пациенти от плът и кръв. Лекувани са отговорно, без да плащат и стотинка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9891721 www.24chasa.bg
Доц. Петър Атанасов

Целта е да се очерни ръководството. Асен Балтов, Петър Атанасов, Николай Габровски и т.н. – всеки от нас поотделно е прашинка, но “Пирогов” е бил преди нас, ще бъде и след нас болницата, без която българският пациент не може, казва началникът на Клиниката по вътрешни болести в “Пирогов” 

Още акценти от интервюто

Пациентите са лекувани от остри състояния - да не правиш разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза е, меко казано, смешно

Ако ми забранят да работя по двете пътеки, пациентите с тези заболявания няма да могат да се лекуват в “Пирогов”

При нас досега са прегледани над 5000 болни в средно тежко и тежко състояние, 20 000 по-леки случая са минали амбулаторно

Работата на административното ръководство е да ми създаде условия да върша лечебно-диагностичната дейност. В спешния кабинет нито директор, нито заместниците му може да застанат и да контролират кой се приема, за какво и как

В петък при нас дошъл пациент и казал, че от касата са го посетили в дома му, за да попълни анкета, която той написал под диктовка. Дали му и телефон на адвокат, за да изкара много пари. Ако това не е преднамерено действие, не знам какво е

- Доц. Атанасов, продължава проверката на здравната каса в “Пирогов” за над 900 фалшиви хоспитализации. Знаете ли на какъв етап е и кога би трябвало да приключи?

- Нямам представа. Проверяват. Искат ми документацията, давам я. Хората си вършат работата.

- Как ще отговорите на обвиненията за източване на касата?

- Досега освен хули не съм чул конкретни обвинения и не мисля, че е редно такива да се отправят, преди да се направят проверката и съответните констатации. Мога да кажа само, че това са истински, живи пациенти от плът и кръв. Не са фантоми. Всичко, което е направено за всеки един от тях, е в техен интерес. Те са проследени, диагностицирани, лекувани, профилактирани, и то с най-голяма отговорност, без да плащат и стотинка за това, което е направено за тях, и така е редно.

- От изнесената от здравното министерство информация стана ясно, че проблемът идва от това, че въпросните 900 пациенти са приети в болницата с  COVID, след което са лекувани и по други пътеки за чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Така ли е и тези пациенти повторно ли са приемани, или лечението им за  COVID  е продължило веднага с друго за развилите се последващи състояния?

- Това са пациенти, повечето от които са приети около месец, месец и половина след преживяна или преболедувана COVID  инфекция. Не всички от тях обаче са лекувани преди това при нас. Около 20% са преведени от други диагностично-лечебни звена в страната в тежко състояние.

Не знам и защо от здравното министерство изнасят информация, че всички са били с коронавирусна инфекция, след като не са проверили всички тези 900 пациенти. В тази група може да има и такива, които не са преболедували. Една остра или подостра чернодробна недостатъчност може да настъпи и след приема на повече от 2 -2,5 г парацетамол на ден. Той е мощна чернодробна отрова, когато се надмине дозовият му режим, а човек често пие 1-2 парацетамола и различни прахчета, в които също има парацетамол.

- Според зам.-здравния министър Димитър Петров обаче 900 човека е твърде голям брой за проявили чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Така ли е?

- Не е така. Освен това не става въпрос изобщо за цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Да не правиш разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза е, меко казано, смешно.

Тези пациенти са лекувани от остри състояния. В първия случай от остра или подостра чернодробна недостатъчност, което е функционално нарушение и може да бъде излекувано, но без лечение може да хронифицира и да доведе до цироза.

Във втория случай - това са пациенти с остра бъбречна недостатъчност, която, ако не се лекува, може да доведе до хронифициране.

Нямаме пациенти с цироза и хронична бъбречна недостатъчност сред тези 900, с изключение на тези, които са ги имали и преди заболяването от COVID, но това са единични случаи.

Объркването идва от заглавието на клиничната пътека, на което отдолу в скоби е изнесена цирозата като краен етап от увреждането на черния дроб.

Заглавието на пътеката е “Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания при лица над 18 г.” и в скоби е написано отдолу цироза. Вътре в самата пътека има 15 диагнози, по които аз мога да работя, ползвайки тази пътека.

Същото е и с пътеката за хронична бъбречна недостатъчност. Много причини може да има за проява на една остра бъбречна недостатъчност освен коронавирусната инфекция, въпреки че в случая тя е основна.

Ако някой твърди, че не може да са толкова много пациентите с подобни усложнения, на каква основа го твърди.

Американците например дават до 30% пост-COVID усложнения, свързани с черен дроб и бъбреци. А в “Пирогов” досега са прегледани над 5000 пациенти в средно тежко и тежко състояние, които могат да получат такива усложнения. Това показва, че броят не е висок.

- Бяха изнесени предварителни данни затова, че от проверките на НЗОК чрез обаждане на пациентите имало такива, които не са потвърдили диагнозата. Къде е разминаването?

- Ако ви се обадя и ви попитам имате ли цироза, вие ще подскочите и ще кажете, че нямате, дори да сте мой пациент, да сте лежала при мен и да съм ви лекувал. По същия начин е и с касата. Те не се обаждат да потвърдят диагнозата, с която виждат, че е лекуван пациентът, а му звънят и го питат дали има цироза. Нормално е отговорът да е “не”. Това не е ли манипулация?

В петък при нас в клиниката е дошъл пациент, който е казал, че са го манипулирали точно по този път. Посетили са го у дома, за да попълни анкета, която той написал под диктовка и след това са му дали телефон на адвокат, съветвайки го да се консултира с него, за да изкара много пари. Ако това не е преднамерено действие, внушение и манипулация, не знам какво е.

- Можете ли да оспорите това?

- Да. Всеки от тези пациенти е минал през спешния кабинет, преглеждан е, подписал е документ и му е взета кръв, направено му е поне едно образно изследване. Това са живи хора, които са минали през болницата, диагностицирани, лекувани и проследявани са.

За съжаление, целта на всичко това е да се очерни ръководството на болницата. А не се виждат по-важни неща като това, ако по време на кризата “Пирогов” беше “хлътнал” по една или друга причина - лоша организация или ръководство например, и не беше взел участие с над 500-те си легла, какво щеше да се случи с българското здравеопазване. Ние сме лекували над 5000 пациенти със средно тежка и тежка форма, но освен тях през спешното отделение са преминали над 20 000 пациенти с лека форма на заболяването и са лекувани амбулаторно.

3 седмици преди да дойдат първите пациенти в “Пирогов” през март миналата година, ние имахме организирана група, която работеше под ръководството на директора и всеки ден прогнозирахме какво и как може да се случи, като следяхме статиите на колеги на Запад, от Китай и Русия.

“Пирогов” посрещна първия удар с кумулиран ресурс за организирана борба с епидемията. Ако ръководството на болницата е било лошо, как щяхме да се справим? Щяхме да се пропукаме. А сега, когато всичко е затихнало, да се търсят кусури на когото и да е от нас, е много лесно.

- Като завеждащ Клиниката по вътрешни болести, както и на  COVID  отделението, знаете ли кои точно са пациентите, чиито хоспитализации проверява касата?

- Да. 99% от тях съм консултирал лично аз.

- Знаете ли по какъв сигнал е започнала проверката?

- Нямам представа и не мисля, че е имало конкретен сигнал от пациент. Възможно е да е насочена проверка и тя да е към ръководството на болницата, но целта не оправдава средствата. Асен Балтов, Петър Атанасов, Николай Габровски и прочее – всеки от нас поотделно е прашинка, но “Пирогов” е бил преди нас, ще бъде и след нас. Това е институция, без която българският пациент не може. Това, че са ни вдигнали мерника, е гадно, но да скверниш и рушиш “Пирогов”, това вече е престъпно деяние.

- Болницата е една от често проверяваните по принцип и преди, и след COVID. При наличие на фалшиви хоспитализации, това не можеше ли да бъде установено по-рано?

- Можеше. Болницата наистина е една от най-проверяваните, а във всяка една болница най-проверявани са вътрешните клиники, защото там лежат пациенти с всякакви оплаквания. Но в случая за този период от 14 месеца, за които тече проверката, никой не е работил по пътеки, работеше се COVID. Как да източиш нещо, което не го работиш?

Не мога да разбера къде е логиката да си измисляш работа, при положение че си натоварен до смърт. Да натрупваш конкретна работа по пътечна дейност, при положение че тя е отпаднала още с началото на пандемията, защото на всички касата заплаща 85% от бюджета им.

При положение че съм достатъчно натоварен, да си създавам още натоварване, няма как да го направя, няма и как да мислиш за друг тип дейност.

Работил съм професионално и целта беше единствено да не допусна инвалидизиране на пациентите ни.

- Има ли контрол административното ръководство върху хоспитализациите?

- Работата на административното ръководство на болницата е да ми създаде условия аз да си върша диагностично-лечебната дейност. В спешния кабинет нито някой директор, нито някой от заместниците му има компетентността да застане и да контролира кой се приема, за какво и как. Да се създаде контрол за потоците, това е административна дейност, да се направи мултифункционално спешно отделение, каквото е в нашата болница, това също е административна дейност, но конкретните специалисти по съответните специалности и ръководителите на звената, те носят пряко отговорност за приема на пациентите. Това е факт.

- Може ли да става въпрос за техническа грешка тогава?

- Не, но заради други технически грешки като липсваща точка и запетая например в годините назад касата е сваляла много пътеки, т.е. не ги е плащала. Ние пациентите ли да гледаме, или да правим документация. Приоритет има живият човек и нуждите му.

Сега ме заплашват, че ще ми забранят да работя по двете пътеки за цироза и бъбречна недостатъчност. Не мен плашат с това обаче. Това е заплаха за пациентите, защото, ако ми забранят да работя по двете пътеки, пациентите с тези заболявания няма да могат да се лекуват в “Пирогов”.

- Повече от година наблюдавате болните с коронавирус, а и “Пирогов” е една от болниците, през която минават най-много пациенти. Какви са наблюденията ви за следите, които инфекцията оставя при преболедувалите?

- На първо място един тежък психологически синдром. Хората са така паникьосани от това, което се случи и преживяха, че дори да кихнат, тичат и питат дали болестта ги повтаря.

Другото е, че поразява важни органи като бял дроб и сърдечносъдовата система, има много перикардити, миоперикардити, както пост- COVID, така и по време на COVID. Имаме пациенти, които успяхме да излекуваме от белодробната инфекция, но след това се усложниха със заболявания като инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и т.н.

- Необходимостта пост-COVID  пътека е голяма. Обсъждана ли е и защо все още няма?

- Не е в компетенциите ми и не знам дали е обсъждана такава пътека, но все още такава няма, а е наистина необходима.

ВИЗИТКА:

Започва работа като лекар-ординатор в IІ-о вътрешно отделение на окръжната болница в Кюстендил през 1988 г.

От април 2017 г. е началник на Клиниката по вътрешни болести към “Пирогов”

Участвал е в редица научни конгреси и симпозиуми с международно участие

Посреща първите COVID-19 болни в столицата. Доц. Атанасов е с 35-годишен лекарски клиничен трудов стаж

  • Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Преговорите за ново правителство се проточиха и както се вижда, до събота, когато стават 20 дни от изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов все още няма да е взела мандата. Публичната размяна на удари между евентуалните бъдещи съучастници в излъчването на редовен кабинет внася допълнително политическо напрежение
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо