Видео: Политолози разкриват кой ще отврати или омагьоса едни 18%, които ще гласуват, но не знаят за кого

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9895963 www.24chasa.bg
Слави Василев, Геновева Петрова и Димитър Ганев на дебата в “Клуб “24 часа”. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

- Дебат на политолози в “Клуб “24 часа” 25 дни преди изборите

- В деня на вота може да има сериозни изненади. Заради случайно събитие - “черен лебед” и колебаещите се избиратели

В деня на изборите може да има големи изненади и резултатите да са много различни от тези, които показват проучванията сега.

Това прогнозираха трима експерти, които поканихме за дебат в “Клуб “24 часа” вчера.

“Може напълно случайно събитие да промени нещата”, прогнозира политологът от “Тренд” Димитър Ганев. Той припомни парламентарния вот от 2009 г., когато в последната седмица на кампанията едно изказване на Ахмед Доган активира 1,6 млн. избиратели под знамената на ГЕРБ. По думите му е много вероятно 20 процента и на 11 юли да вземат решение в последните няколко дни, както на 4 април.

Социологът Геновева Петрова от агенция “Алфа Рисърч” посочи, че новото им електорално проучване е показало, че между 15 и 18% от избирателите все още се се колебаят за кого да гласуват. Това са по-умерени хора, които търсят позитивен разговор. Острата конфронтация рискува да ги отблъсне. Затова, ако партиите на протеста много пряко се легитимират през служебното правителство и неговата дейност, има риск това да предизвика обратен ефект, прогнозира Геновева Петрова.

В деня на изборите са възможни изненади, каза и политологът Слави Василев. Според него подкрепата за партиите на протеста нараства, а сред тези, които все още не са взели решение дали да гласуват, изборът ще е в полза на промяната, не на статуквото.

Какви други изненади се очакват и ще има ли правителство след изборите - гледайте дебата на видео.

  • Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Преговорите за ново правителство се проточиха и както се вижда, до събота, когато стават 20 дни от изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов все още няма да е взела мандата. Публичната размяна на удари между евентуалните бъдещи съучастници в излъчването на редовен кабинет внася допълнително политическо напрежение
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо