Покупките на нови коли се забързаха - добре. Но колко време ще догонваме европейските автопаркове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9899133 www.24chasa.bg

Много добра новина е големият ръст в продажбите на нови коли в България през май спрямо същия месец на миналата година. (Виж ТУК) Вярно, че сравнението е спрямо много ниска точка. И от друга страна, този голям ръст е от ниска база. Ако в други европейски страни автопаркът като цяло е нов и лъскав, у нас е стар и грохнал и слабият поток от нови возила трудно променя общата картина по пътищата.

Ние трябва да имаме по-висок от средноевропейския темп на ускорение в много сфери, защото сме много изостанали от средното ниво в Европа в много области - и в обновяването на автопарка, и при доходите, и къде ли не. Затова все пак е добре, че пазарът на нови коли е скочил със 76,5%, докато във Франция е 50,1%, в Германия 12,8%, във Великобритания 42,5%. Повече нови коли означава много неща.

Особено сега, когато със затихването на пандемията трафикът по пътищата чувствително се увеличава. Означава по-чист въздух, защото екостандартите в тази индустрия се вдигат много бързо. Означава по-малко риск на пътищата. Означава, че потреблението се съживява след пандемията. Изобщо купуването на нови коли е важен сигнал и за икономистите, и за социолозите, за трендовете в стопанството и в обществото.

Но състоянието на автопазара има нужда от директни политики, стимулиращи покупката на по-нови и по-екологични автомобили. Не е нужно да се чака доходите на домакинствата да се вдигнат, средната класа да се увеличи и като косвено последствие от това картината с автопарка да се подобри.

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо