Европейският парламент и ЕК са сезирани за „черния списък“ на служебното правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9901876 www.24chasa.bg
Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay

Юристи очакват сравнително бърза реакция, тъй като позицията на Брюксел е, че прилагането на санкциите, налагани от САЩ по Закона “Магнитски”, нямат отношение към държавите на нашия континент

Източници на „24 часа“ в Брюксел потвърдиха, че Европейският парламент вече работи по преценка на съответствието на съставения от служебното правителство „черен списък“ на лица, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“ с европейското законодателството.

Поводът е жалби от засегнати от действията на кабинета „Янев“. Пръв обяви, че е направи това бизнесменът Васил Божков.

На 4-ти юни работна група от Министерство на финансите, МВР, ДАНС и НАП публикува разширен списък на български физически и юридически лица, с които държавните фирми и ведомства трябва да преустановят своите контакти,. В допълнение премиерът Стефан Янев насърчи и частните субекти, включително банките, да се въздържат от отношения с лицата от „черния списък“.

Водещи юристи предупредиха, че подобно ограничаване на правата на граждани, без те да са осъдени, без да имат право на защита и без законова рамка, влиза в рязко противоречие с европейското право. Български конституционалисти стигнаха по-далеч в критиките си, определяйки подобни действия като „административен произвол“.

Освен до Европейския парламент, пред „24 часа“ неофициално адвокати потвърдиха, че аналогични жалби са били депозирани и до Европейската комисия, до българските евродепутати, както и до членове на подкомисията по правата на човека към Европейския парламент.

Очаква се сравнително бърза реакция на тези институции, тъй като позицията на Брюксел е, че прилагането на санкциите, налагани от САЩ по закона “Магнитски”, нямат отношение към общността.
Още повече, че с действията си служебното правителство създава опасен прецедент и нарушава действащ изричен регламент на Европейския съюз, който забранява прилагане на санкционно законодателството на трета държава на територията на държавите – членки на ЕС.
Затова и част българските юристи са скептични, че ще създадем действащ български закон “Магнитски”

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо