Граждански арест? А полицията?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9908404 www.24chasa.bg

Идеята за граждански арест не един път се е появявала в публичното пространство - най-пресният случай е този от събота, при който обикновен гражданин “арестува” пиян шофьор, предизвикал катастрофа и впоследствие опитал да избяга от произшествието.

“Граждански арест” - на пръв поглед звучи добре. Неслучайно обаче за тази цел има и органи на реда, които би трябвало да действат проактивно и да се отзовават веднага при такива инциденти, а не да тичат след събитията въпреки добрия развой на случката. В държава, в която изначално има ниска вяра в полицията, винаги съществува опасност т.нар. граждански арест да се превърне в произвол и саморазправа, което може да доведе до нарушаването на общоприети човешки права.

Затова правилният механизъм е буден гражданин да прояви съвестта си, като подаде сигнал на легитимните и компетентните за тази цел институции, а не да действа като последна инстанция. Разбира се, трябва тези институции да си свършат работата бързо и ефикасно.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо