Златко Живков: Безработицата в Монтана е рекордно ниска въпреки пандемията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9910342 www.24chasa.bg

Институтът за пазарна икономика ни постави на първо място в Северозапада, казва кметът на града

Полагаме грижи и за селата - за Монтана не важат традиционните упреци, че кметовете се грижим само за общинския център и не обръщаме внимание на периферията

- Г-н Живков, градът посреща празника Свети Дух в условията на пандемия. Каква е равносметката ви за изминалата година?

- Противоречива беше 2020 г. и това не се отнася само за Монтана. Сякаш лъкатушеше между различните кризи и тези на коронавируса.

Имаше изключително

тежки периоди.

Особено когато

приходите се свлякоха
и добрите темпове на попълнения секнаха.
През октомври, ноември и декември беше другата тежка вълна, която повлия на определена част от дейностите. Сложни и тежки вълни с пик през ноември. Но все пак изпълнихме годишната си задача. Няма да скрия, че за първи път ми се случваше да отварям булеварди за Коледа на 25 декември. Въобще една противоречива, трудна, но успешна година.

- Как общината се включи в борбата срещу коронавируса?

- Не можем да стоим встрани. Извън планираното имахме няколко дарителски кампании за изграждане на жп прелез в индустриалната зона, за богинята Диана, за изграждане на детско селище, за спортни клубове.

За трети път събрахме заедно с общинските съветници и цялата администрация доста средства за хора от уязвими групи. Трябваше да отговорим на техните очаквания.

- Тази година бюджетът достигна по-високо ниво. Какви са приоритетите?

- Да, наистина достигна високо ниво. Общо 70 млн. лв. е стартовата рамка, като около 11 млн. от тях са по 19 защитени проекта. Доста респектираща финансова рамка. Ще припомня, че преди години беше 10-20 млн. лв.

Хората искат

проблемите да

се решават сега

и веднага
Дори оправданията с коронавируса не ги интересуват.
2020-а бе най-солидарната година и с най-солидарните бюджети! Това важи за децата, за възрастните и за болните. Безброй социални услуги и желание да не остане нито един човек неподкрепен, и то не само за оцеляване, а като психическа подкрепа. Опитахме се да помогнем на всички слоеве на обществото.

- Имахте амбициозна строителна програма и защитени големи проекти. Кое успяхте да реализирате и какъв ремонт предстои на централния площад “Жеравица”?

- Акцент са 9 булеварда, улиците, тротоарите, междублоковите пространства. Доказали сме преимущества в частта “Чиста и зелена Монтана”. Всички училища и паркове бяха преобразени и хората приемат тази среда много добре. Сега наш проблем е как да опазим това, което сме създали. За огромно съжаление, понякога трудно се справяме срещу посегателства.

600 декара паркове и градини са зелената система на Монтана. От друга страна, сме защитили два проекта по програмата “Лайф” и по околна среда за подобряване на чистотата на въздуха, изградихме компостираща инсталация.

Жителите на

Монтана проявиха

голям интерес за

смяна на печките

на твърдо гориво
Това е най-огромната комуникация с гражданското общество и достиженията ни нареждат сред най-добрите.

И тук искам да кажа, че се грижим за селата. Често нас, кметовете, ни упрекват, че се грижим само за общинския център и не обръщаме внимание на периферията. За Монтана това не важи.

Наградите, които получваме по повод 165-годишнината на българските читалища, са доказателство. Освен това в почти всички 23 села имаме храмове. Остана само в Крапчене.

Има инициатива за обновяване на храм “Свети Димитър” в кв. “Мала Кутловица”. Това се осъществява още тази година.

- Развива ли се икономиката на Монтана въпреки пандемията? Ще могат ли фирмите да заработят отново с пълен капацитет?

- Институтът за пазарна икономика периодично предоставя информация и ни нарежда на първо място в Северозападния регион. Безработицата е рекордно ниска - 4,9%. Над 2000 малки и средни фирми намериха начин и продължиха да работят без спиране.

Категорично сме първи по работни места, по износ, по произведена продукция.

Полагаме грижи за технологичния парк, който е зает 100%. Мястото му е атрактивно, защото е край републиканския път Монтана - Лом. Предоставени са всички възможности на комунална инфраструктура - водоснабдяване, канализация, електро- и газоснабдяване, телекомуникационни услуги.

Обръщаме внимание на индустриалната зона - на ул. “Диана” и “21-и век”. Там е фирма “Берг Монтана фитинги” - най-големият ни работодател, и се наложи мащабна реконструкция на района.
От друга страна, мерките, които предприемаме с компостиращата инсталация и двата големи проекта за подобряване на чистотата на въздуха, отварят хоризонта.

Всичко това води до по-добра, по-модерна инфраструктура и ни нарежда на едно от първите места в региона.

За да запазим

културното

наследство,

се стремим да

ремонтираме

сградите на читалищата.
Нямам информация от Бюрото по труда да са закрити производства в града заради кризата с коронавируса. Не бих могъл да кажа, че всичко е еднакво.

37 са предприятията с над 150 души. Това е потенциал в ключови отрасли с ключова продукция като шанс да преодолеят кризата. Монтана е и център по аграрна техника. В технологичния парк са фирми като “Рапид”, “Мегатрон” и др.

- Твърдите, че освен промишлен и бизнесцентър Монтана е и спортен град. Какви са постиженията в областта на спорта?

- Постиженията
ни са в 28 различни
спортни клуба
- в детско-юношеския спорт, в баскетбол жени и футбол.

Републикански шампиони са Денис Димитров - спринт на къси рaзстояния, и Ариана Кузманова на троен скок. Освен това огромна част от населението се занимава със спорт, а това е добре за живота и здравето.

- Какво ще пожелаете на жителите и гостите на Монтана по повод на светлия празник Свети Дух?

- Всяка трудност се преодолява - кoгато човек е добър, когато има желание да се грижи за мястото, където живее.

А Монтана е толкова хубаво място. Не приемам никакви шаблони по отношение на Северозападния район - България е най-хубава откъм Северозапада.

Пожелавам на моите съграждани живот и здраве и вяра в собствените сили!

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо