Проф. Минчо Христов: Високомерието на т.нар. партии на протеста може да върне ГЕРБ на власт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9911395 www.24chasa.bg
Проф. Минчо Христов

Българската олигархия краде над 10 милиарда годишно, казва кандидатът за депутат от коалиция “БСП за България” в 25-и МИР - София

- Проф. Христов, бяхте независим депутат, председател сте на “Движението на непартийните кандидати”. Какво ви привлече в програмата на БСП, та днес сте част от голямата лява коалиция, създадена по инициатива на Корнелия Нинова?

- “Движението на непартийните кандидати” е уникално по своя характер. Нямаме председател, нямаме и партийни началници. Нашата основна цел е да дадем възможност на всички онези българи, които имат желание да променят модела на управление от последните години, да участват в политическия живот, без да се притесняват от някакви партийни зависимости или рамки.

Решихме да подкрепим коалицията, която създаде БСП, поради няколко причини. Първо, имаме сходство на основните моменти в нашите програми. Например - премахване на статута на търговски дружества и доплащането в болниците, преизчисление на всички пенсии, въвеждане на необлагаем минимум, строг контрол върху монополните дружества - ток, вода, парно, банки, горива, застрахователи, и жестоки мерки срещу спекулантите. Искаме пълна ревизия на приватизационните и концесионните сделки.

С една дума -

искаме

справедливост

- Но защо точно БСП? Като независим депутат вие бяхте от най-изявените критици на кабинета на Сергей Станишев.

- Не се отричам от нито една своя критика към Станишев. Аз и сега го критикувам. Особено опасна според мен е неговата позиция в защита на Истанбулската конвенция, която регламентира т.нар. трети, или социален пол, и позволява на една съмнителна структура с дипломатически имунитет, озаглавена “Гревио”, да прави проверки в нашите училища и детски градини дали на децата се дава право на самоопределение. Тоест, дали на момченцата се дава право да се чувстват момичета и обратно. Ето още един аргумент защо днес подкрепяме коалицията на БСП. Корнелия

Нинова заяви

категорична

позиция по този

въпрос въпреки

натиска на

европейските

социалисти

Иначе основната причина да участваме в тази коалиция е нашето желание да не се върне управлението на ГЕРБ с всичките му негативни ефекти върху обществото. В последния парламент силно впечатление ми направи високомерието на така наречените партии на протеста към БСП. Когато Нинова предложи мораториум върху назначенията на ГЕРБ в бордовете на големите държавни предприятия и болници, той бе отхвърлен с мотив, че БСП била “партия на статуквото”. Което позволи на ГЕРБ да се окопаят за години напред в ключови сектори на икономиката. Странно е, че някои от най-активните депутати на парламентарната група на Сергей Станишев обвиняват днес своите бивши съпартийци, че са “статукво”.

Най-скандалният момент от предишния парламент за мен обаче беше гаврата, на която бяха подложени нашите родители, когато на второ четене трябваше да се гласува преизчислението на пенсиите. Тогава

т. нар. партии

на протеста

бламираха

предложението

на БСП и

пенсиите

останаха на

старите нива

За мен смисълът на политиката е не обвиненията на дребно и личните нападки, а това как да се промени животът на хората към по-добро.

- В изказванията си вие често говорите за социалните неравенства. Защо България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС и как може да се промени това?

- Мизерията и ниските доходи са едни от основните проблеми в България. Ако погледнете колко се краде от българската олигархия, ще видите, че съвсем не сме бедна страна. Ако бъдат спрени кражбите на обществен ресурс, стандартът на живот у нас може да се вдигне в пъти. Тогава ще има пари и за пенсии, и за болници, и за образование.

Ще ви дам примери. Преди броени дни НАП обяви, че “отписва” 10 милиарда лева задължения, които не могат да бъдат събрани. Ставаше дума само за три години - 2017-2020. Преди две години НАП “отписа” още 17 милиарда. Това са хванати и доказани кражби. Когато аз предупреждавах години наред от трибуната на парламента и от предаването ми “Премълчани истини” по “Евроком”, че

всяка година от

ДДС се източват

над 3 млрд. лв.,

тогава много политици ме обвиняваха, че преувеличавам. Сега финансовият министър потвърди този факт - 10 милиарда за три години правят над 3,3 милиарда на година. И това са само хванатите кражби. От обществени поръчки се крадат поне 6-7 милиарда на година. От здравната каса се източват може би около 2 милиарда, от износа на българското злато - вероятно над 3-4 милиарда годишно. От грабежа на монополите - горива, ток, парно, застрахователи, сумите са умопомрачителни. Ако сумирате тези кражби и ако си представите, че те могат да бъдат насочени за здравеопазване, за пенсии, за заплати, за образование, за детски градини и училища, ще разберете, че България въобще не е бедна държава.

- Един от острите въпроси, които се поставя на левицата във всяка предизборна кампания, е за данъчното облагане. Какъв е най-добрият вариант според вас?

- За мен лично трябва

незабавно

да се въведе

необлагаем

минимум от

около 1000 лева

Необходим е и един допълнителен данък върху олигарсите. В момента, ако човек получава 800 лева заплата, той е длъжен да плати 80 лева данък, или ще получи реално 720 лева. Всъщност ще получи доста по-малко, ако сметнем и ДДС от 20% за всичко, което си купува и плаща - ток, вода, транспорт, парно, храна, дрехи...

- Настоявате за строг контрол върху монополните дружества - как може да бъде осъществен такъв и ще предложите ли законови промени в тази посока?

- Грабежът на монополните дружества е може би една от най-големите тежести за българите. Масовото надписване на сметките за ток, вода, парно е огромно бреме за всички нас. Ще ви дам два примера, за да видите колко важни за хората са понякога няколко думички в определен закон. Първият пример е положителен. През 2006 г. при мен дойдоха представители на едно енергоразпределително дружество и ми казаха, че предстои въвеждането на т.нар. такса електромер. Явно в тези дружества имаше тогава и почтени хора. Таксата трябваше да бъде около 5 лева на месец само заради това, че имаш електромер вкъщи. Веднага се организирахме с няколко колеги и внесохме допълнение в Закона за енергетика, така че ЕРП-тата да нямат право да взимат такси за измервателните си уреди. Законът беше приет буквално с няколко гласа. Така

с едно изречение

успяхме да

спестим на всеки

българин, който

има електромер

вкъщи, по 5 лева

на месец,

по 60 лева на година, а за тези 16 години, в които действа тази поправка, сме спестили на всяко семейство по 960 лева. Ако имат къща на село или вила - двойно и тройно.

Другият е с водата. Малко хора знаят, че в цената, която плащаме всеки месец за вода, влизат и загубите на водните дружества. Средните загуби на вода в България са около 60%. Казано направо, повечето пари от нашите сметки за вода отиват, за да плащаме загубите и кражбите на водните дружества. Сега умишлено тези дружества оставят водата да изтича в канализацията, за да могат да фактурират по-големи количества. С една елементарна поправка в Закона за ВИК може да се запише, че загубите на вода могат да влизат в сметките максимум до 20%. Веднага дружествата биха оптимизирали ремонтите си и бихме достигнали европейските загуби от 10-15%. А сметките ни за вода биха намалели поне с 40-50%. Преди години съм внасял подобна поправка, ако имам възможност - ще я внеса отново. Трябва да се премахне и задължителната паспортизация на жилищата. Само от нея ще откраднат от всяко семейство по 400-500 лева.

- Каква конфигурация предвиждате в следващия парламент и ще бъде ли “БСП за България” част от следващото управляващо мнозинство, след като партиите на протеста засега не я припознават като свой бъдещ партньор?

- Ако т.нар. партии на протеста продължат със своето високомерно поведение, е възможно отново да отидем на избори. Възможно е ГЕРБ да намери партньори в лицето на ДПС или други формации. Ако обаче нарастването на подкрепата към коалицията на БСП продължи с тези темпове и се стигне до общ консенсус по важните за обществото въпроси - шансовете за реставрация на режима на ГЕРБ стават изключително малки.

Визитка:

Проф. Минчо Христов е политик, бивш депутат, политолог, телевизионен водещ и преподавател. Автор на десетки научни публикации и две книги.

Председател е на “Движението на непартийните кандидати”, което е част от голямата лява коалиция, създадена по инициатива на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Като коалиционен партньор той е на второ място в листата на “БСП за България” в столичния 25-и МИР, където водач е Нинова.

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.