Не е ли антиваксърството вредителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9911513 www.24chasa.bg

Какво показва британският парадокс - където има много ваксинирани, но същевременно страната е пред нов пик с т. нар. делта вариант на заразата. Че концепцията - първо старите и болните, е коварна и очевидно погрешна.

Важно е да се ваксинират младите и активните, защото те са в риск от зараза.

Да, ваксинацията на старите и болните намалява теоретичната смъртност, но от гледна точка на общественото здраве е важно да се спрат векторите на заразата. На другия полюс е Израел, който също ваксинира много хора, но там се насърчаваха младите да го правят. Като отпускането на дискотеките и изобщо социалният живот бе първо към ваксинираните. Което не спря и имунизацията на възрастните хора. Но за връщането на нормалността е важно активните граждани да бъдат насърчени да го правят. Активно. Защото, за да сме сигурни, просто всеки трябва да е ваксиниран. Не някой друг и не някой друг път, а сега и веднага - случващото се във Великобритания го доказа.

Освен това се чудим дали активното антиваксърство не покрива хипотезата на престъплението, описано в чл. 106 от Наказателния закон на Република България, а именно вредителство.

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо