18 дни до вота - всички на ускорен курс как се гласува с машина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9915138 www.24chasa.bg

До изборите остават 18 дни. Този вот ще е изпитание, защото за пръв път във всички селища с повече от 300 избиратели ще се гласува само с машини. Ще се справят ли хората с тази новост? Има риск, и дори не само защото хората нямат технически умения, а и заради естественото стъписване на мнозина, когато трябва да направят за пръв път нещо непознато. А ще имат 5 минути за гласуване (виж ТУК)

За да няма на 11 юли суматоха, забавяне, грешки, нерви и за избирателите, и за администрацията, трябва информационна кампания, иначе казано - уроци, които да достигнат до максимален брой българи. И понеже са само 18 дни, те трябва да са ускорени курсове. Просто и ясно обяснение какво трябва да се прави, като застанеш пред машината, и колкото повече избиратели пробват реално този тип вот, толкова по-малък е рискът от нерви и скандали.

Това трябва да направят ЦИК и кметовете, като ангажират доброволци. Нека пробват да ангажират IT специалисти. Преди 2 седмици “24 часа” писа за Николай Николов, системен администратор от Горна Оряховица, който по собствена инициатива постави симулатор за гласуване в кафене, за да могат хората да “тренират”.

18 дни вървяха спорове кой и на каква цена ще достави допълнителните машини, но беше ясно, че накрая парите ще бъдат дадени. А всъщност големият въпрос, свързан с машините, е българите да знаят как се работи с тази техника и да не се стъписват пред нея.

  • Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Преговорите за ново правителство се проточиха и както се вижда, до събота, когато стават 20 дни от изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов все още няма да е взела мандата. Публичната размяна на удари между евентуалните бъдещи съучастници в излъчването на редовен кабинет внася допълнително политическо напрежение
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо