Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9918414 www.24chasa.bg

Едни поне 30 млрд. лв. май чакат икономиката да тръгне нагоре, за да бъдат похарчени. Поне така може да бъдат разчетени последните данни на БНБ, които показват, че сумата на депозитите е с толкова по-голяма от тази на кредитите. (Виж 8-а стр.)

По принцип привличането на влогове се смята за най-стабилния източник за финансиране на заеми. А те се използват за потребление - покупка на стоки, коли, жилища. И колкото по-голямо е това потребление, толкова по-добре за икономиката. Само че натрупването на близо 100 млрд. лв. в банкови депозити показва, че хората засега остават предпазливи в харченето. Тази предпазливост ще изчезне, когато дойде сигурността, породена от това, че икономиката отново тръгва нагоре след кризата, причинена от пандемията.

Тогава може да се очаква и вливането на тези милиарди в пазаруване. Защото при стабилна ситуация най-често депозитите като сума са почти равни с тази на кредитите. А и банките могат да помислят дали не са твърде строги в рестрикциите при кредитиране. Това в никакъв случай обаче не означава, че трябва да дават заеми на кило.

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо