Много малко нови случаи на COVID. Но при ваксините още сме на първа скорост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9930847 www.24chasa.bg

Само 28 нови заразени с COVID - това показват данните за неделя, 27 юни 2021 г. Примерът е произволен, но тенденцията е ясна - България смело навлиза в зелената зона по брой нови заразени. Което си е мечта за всяко правителство в днешно време.

Има обаче едно голямо но - броят на ваксинираните. Темповете здраво ни куцат, все още сме на първа скорост, а кога ще излезем на магистралата, за да стигнем мечтаните 50-60%, не се знае.

Впрочем знае се вече със сигурност - няма как да изпълним прогнозата, че това ще се случи до началото на август, няма да го направим и до началото на есента с тези темпове. Защото заветната бройка от 50 хиляди ваксинирани на ден просто ни се изплъзва. Ето защо или трябва кампанията по ваксиниране да се засили максимално, или трябва да се предлагат и примамливи поощрения, или и двете заедно. Изобщо всичко, което може да помогне да наваксаме и да постигнем добри нива на защита на цялото население, трябва да се въведе в действие.

Ясно е, че с кебапчета и капачки за буркани отдавна не става - нито за привличане на избиратели към урните, нито за ваксини. Трябва повече изобретателност и точно тук можем да ползваме всякакъв чужд опит, който дава резултати. И както се вижда, по света ангажиментът с ваксините не е само на държавата, включват се и големите компании, които гледат в перспектива и искат да се опазят от нов тежък локдаун при следваща вълна. А това може да се постигне само при високи нива на ваксинирани жители в една държава.

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо