Проф. Юлия Йоргова-Форд: Гражданският контрол трябва да се засили - да се отзовават общински съветници и кметове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9945144 www.24chasa.bg

След 11 юли няма място за грешки, политическа криза и нови избори, казва професорката, която е кандидат за депутат от листата на "БСП за България" в Бургас

- Проф. Форд, с какво би могъл да бъде полезен за Бургас опитът ви като общински съветник 3 мандата?

- Местното самоуправление се реализира чрез общинските съвети и придобитият ми опит ще бъде полезен. За съжаление, гражданите в голяма степен са загубили доверие в местните органи на властта. Редица общини не са в служба на гражданите, а са се концентрирали върху задоволяването на лични и групови партийни интереси.

Необходима е децентрализация на функции и отговорности от централната към местната власт. Липсва второто ниво в управлението на държавата. Областните администрации са изпразнени от съдържание и са се превърнали в място за устройване на политически назначения, а не за реализация на регионални политики. Според мен трябва да се засили гражданският контрол, включително с правото на отзоваване на общински съветници и кметове, участващи в корупционни практики.

- Вие сте представител на научните среди и имате идея градът да стане национален научен, образователен и културен център. Какво според вас трябва да се направи, за да стане това?

- Развитието на Бургас като национален научен, образователен и културен център е обективна потребност за местните хора и държавата, но е закъсняло в своята реализация. Причините са различни. За мен Бургаска област загуби своя икономически потенциал през последните 30 години. Крайграничните зони се обезлюдиха. Много населени места бавно загиват. Науката и новите технологии се нуждаят от млади образовани хора с осигурена перспектива за реализация. Регионалната политика и планиране в това направление са занемарени. Нужно е друго мислене и действие с хора, които поставят обществения интерес на Бургас и Югоизточния район като цяло над личния и политическия.

- В каква посока трябва да се промени развитието на страната след изборите?

- Обществото очаква възстановяване на държавността, справедливост и по-добро бъдеще, защита на националния суверенитет. Сега е моментът като народ да преосмислим преживяното, да се освободим от ненужното, да предложим сигурност и стабилност. Няма място за грешки, политическа криза и нови избори.
БСП има управленска програма с конкретни мерки и срокове за преодоляване на кризата и развитие на страната ни. Ние вярваме и работим за това след 11 юли да се сформира успешно и ефективно правителство на промяната. Националната икономика трябва да заработи ефективно, за да се осигурят достойни доходи, качествено и достъпно здравеопазване и образование за хората.

- Какво ви казват избирателите по предизборните срещи?

- Хората са недоволни, чувстват се унизени от управлението на ГЕРБ и искат започналата с изборите промяна да се доведе до край. Безкрайно много и тежки са проблемите, които споделят за заетостта, здравеопазването, бедността, липсата на справедливост, законност и сигурност, за нравствената криза, в която е обществото. Желанието е за стабилност, за обединение в името на по-доброто бъдеще на децата и внуците ни.

Демографската криза, обезлюдяването на Странджа и Сакар са проблеми, чието пренебрегване през годините води до пагубни последствия не само в региона, а и за нас като нация, за националната ни сигурност. В тези райони хората споделят, че се чувстват откъснати, изоставени и забравени от държавата. Няма медицинска помощ, училищата в селата са затворени отдавна, транспортът е почти липсващ. Пътищата са разбити и чакат управляващите да изпълнят обещанията си да ги възстановят. Необходим е друг тип политика, която да стимулира развитието на тези обезлюдени и изоставени региони на Родината ни.

Коалиция „БСП за България“ е разумната алтернатива.

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.