“Голямата ножица” между училищата пречи и на икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9945202 www.24chasa.bg

Тази година експертите в сферата на образованието са доволни, че резултатите от матурите на завършилите 7-и клас са най-добрите в последните 3 г.

Всички глобални анализи как дистанционното обучение по време на пандемията се отразява на образованието обаче показват, че се засилва неравенството. Училищата, където нивото и преди пандемията е било посредствено, изостават още повече.

В България имаме елитни училища, но проблемът винаги е бил как да се подобрява качеството на образованието в тези, които са с най-ниски резултати.

Тази разтваряща се ножица между много добрите и слабите училища трябва да бъде преодоляна.

По две причини - първо, няма как да има модерно образование, ако значителен брой от учениците завършват средното училище с недостатъчно познания, защото тяхната реализация в икономиката ще е изключително затруднена.

Втората причина пък е свързана с пазара на труда - всеки работодател ще търси кадри с висока подготовка, а слабите училища ще дават дипломи на хора, които няма да имат перспектива да намерят престижна и добре платена работа.

Звучи като омагьосан кръг, но точно тази слабост трябва да бъде преодоляна максимално бързо. Иначе “голямата ножица” ще се отрази зле и на икономиката ни.

  • За повече коли трябва добра инфраструктура

    За повече коли трябва добра инфраструктура

    България е в дъното на класацията на страните в Европа по брой автомобили на глава от населението. У нас са 407 на 1000 души. За сравнение, в Италия има 663 автомобила на 1000 души. Отделен въпрос е, че българският автомобилен парк е най-остарелият в Европа - караме вехти и потрошени коли. Докато светът върви към автомобили
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо