Малко трябва, за да стане животът ни по-лесен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9949033 www.24chasa.bg

Малко трябва, за да бъде животът на всички по-лесен. Решението на здравната каса т.нар. рецептурни книжки да станат електронни е невероятно облекчение за всички болни хора у нас.

Това решение не е сложно и няма разумно обяснение защо до този момент не се е случило, защото тези рецептурни книжки дублираха електронна информация, която тъй или иначе се разменя между лекари, аптеки и каса. Така е от създаването на здравната каса.

Труднопреодолимата страст на българския чиновник към вторите екземпляри, кламерите и мокрите печати може много лесно да бъде преодоляна. Нужна е мъничко решителност. Но да не забравяме, че това е само първа стъпка. Нужно е и т.нар. протоколи, с които се изписват животоспасяващите лекарства на хронично болните, също да нямат нужда от заверка, а веднъж изписани, ако няма драстична промяна в лечението, да не се променят. То е подобно на телковите решения на хората на хемодиализа, които неясно защо са принуждавани на три години да се явяват отново на комисия, все едно ще им порасне нов бъбрек или крак, или каквото друго страдание имат.

Въпросните протоколи са нещо подобно - с тях се изписват лекарства на хора със страдания, например рак, инфаркт, диабет, автоимунни болести, които са нелечими, но за тях има поддържаща терапия, която е безплатна.

Но тези страдащи хора са принудени да ходят на три месеца да вземат някакви листове, след това да ходят с тях на някакво друго място, за да им бъдат подпечатани, след което при личните си лекари за рецепта, а после с всичките тези книжа - в аптеката, където информацията за изписаното им лекарство вече е пристигнала електронно, но аптекарят гледа листовете имат ли мокър печат, нещо сканира и така тези много страдащи хора получават необходимото им лекарство.

Научаваме, че по време на пандемията лекари, чиито отделения са станали за COVID, но те същевременно са правили протоколи за хронично болните, са глобени за липсващи втори екземпляри на въпросните листчета. Това наистина е срамота. Ние ще гласуваме машинно, но за болните трябват по два екземпляра хартия с мокър печат.

  • За повече коли трябва добра инфраструктура

    За повече коли трябва добра инфраструктура

    България е в дъното на класацията на страните в Европа по брой автомобили на глава от населението. У нас са 407 на 1000 души. За сравнение, в Италия има 663 автомобила на 1000 души. Отделен въпрос е, че българският автомобилен парк е най-остарелият в Европа - караме вехти и потрошени коли. Докато светът върви към автомобили
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо