Нужна ни е национална синергия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9953665 www.24chasa.bg

Част от това е да я има яростната политическа борба и спазване на закона, но трябва и малко здрав разум

Разбирам енергията на служебното правителство да разобличава отишлата си власт. Няма да го коментирам. Но е очевидно, че малка държава като България трябва да концентрира националната си енергия към наистина смислени цели.

Ето сега служебното правителство добави към мероприятията по плана за възстановяване и покупка на санитарни хеликоптери.

При тази липса на медицински кадри е практически невъзможно да се поддържат много на брой болници в различните краища на нашата татковина. Това е безспорно нужно и затова е важно следващото редовно правителство да не отхвърля тази идея, тъй като не произтича от тях (независимо на кого ще е това правителство), а да ги купи наистина.

Политическата борба е важно нещо, но има смислени работи, които не бива да са част от нея. Не е нужно и да се правят трафаретни декларации за национално съгласие и общи приоритети.

Без да се заявяват патетични клишета, без да се отказват от контрола върху харченето на пари, да се продължават нещата, от които има обща полза. Малко здрав разум - нищо повече.

Например софийското метро. Това е най-великото инфраструктурно нещо, което се е случвало в нашите земи след Chemins de fer Orientaux, т. нар. барон-Хиршова железница.

Столичното метро не обслужва само софиянци, а цяла България, защото направи летище София по-достъпно. Тъй че идеята парите за метрото да се намалят, за да бъдело по-справедливо към жителите на селските райони, е всъщност несправедлива. Първо, метрото ползва и гостите на столицата не по-малко, отколкото момчетата от “Младост”. А пък софиянци не се възползват от Програмата за развитие на селските райони.

Метрото е безспорно пример за целесъобразно похарчени европари - не са нито царските чешмички, ако някой още помни какво беше това, нито са велоалеите на ГЕРБ, нито са къщите за гости от тройната коалиция. Има безброй безсмислени инвестиции, които вероятно са напълно законосъобразни, може би не са далавера, но са напълно ненужни, макар да са обосновани с някакви благородни цели. И днес се рушат, защото никой не ги ползва - вирят се като паметник на националната ни глупост. А метрото работи, хората се движат - чак не можеш да си представиш как сме живели, преди то да бъде построено. А то е идея от времето на Тодор Живков, която е била доста оспорвана през годините. Много лесно беше да се отхвърли. Слава богу, оцеля.

Затова е нужна национална синергия. Всичко, от което има смисъл да се прави, независимо чия идея е. Това не означава да няма политическа борба и разобличаване на корупцията. Напротив. Общественият дебат и върховенството на закона са част именно от тази синергия.

  • Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Интересно как нито един от тези депутати в краткото 45-о народно събрание, които по нощите преди Великден гласуваха промените в Изборния кодекс, не предвиди, че това, че на един вот има избиратели някъде в чужбина, не означава автоматично, че и на следващия ще са там. Вероятно не са и очаквали, че след изборите през юли ще има и такива през
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо