Илко Желязков: Аз съм обикновен човек. Нямам логично обяснение защо съм санкциониран

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9960541 www.24chasa.bg

Зам.-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е едно от лицата, санкционирани на 2 юни по закона “Магнитски”.
След обявяването на името му подава оставка, която предстои да бъде гласувана от следващия парламент.

В първата си публична изява той отговори на въпросите на "24 часа"

- Защо мълчахте от налагането на санкциите “Магнитски”, г-н Желязков? Това май е първото ви изявление?

- Аз съм обикновен човек и не съм медийно известен. След като името ми беше посочено като един от санкционираните от САЩ по “Магнитски”, ми трябваше известно време да осъзная какво точно се случва и защо фигурирам в този списък. И досега обаче нямам логично обяснение, затова мисля, че е време да се чуе и моята позиция.

- Как ще коментирате мотивите на наложените санкции?

- Нямам обяснение, никога не съм участвал в каквито и да е корупционни практики. В целия си професионален път съм се съобразявал със закона.

- В мотивите има много конкретика, посочени са и определени действия - издаване на документи за пребиваване на чужденци, предлагали сте постове в държавата…?

- Пак повтарям, нямам никаква представа. За самия мен наложената санкция е необяснима. Никога не съм имал досег с лица, от които да е зависело издаването на документи за пребиваване на чужденци, нито съм имал контакти с такива чужденци. Още по-малко съм имал практическата възможност да предлагам на когото и да е висши постове в държавата. По никакъв повод и не съм подкупвал някого. Всъщност в мотивите към санкциите има и доста неточности, що се касае до биографията ми. Например се твърди, че съм бил заместник- председател на ДАТО, както и служител в ДАНС.

Никога не съм

работил

в ДАТО

или ДАНС,

камо

ли да бъда

заместник -

председател

Тези факти са лесно проверими. До 2018 г. съм бил член на управителни органи на няколко енергийни дружества, а впоследствие бях избран за член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като предложението за избора ми бе на председателя на ДПС г-н Карадайъ. В изпълнение на работата си винаги съм защитавал държавния и обществения интерес.

- Публикации през годините обаче ви свързват с Делян Пеевски, както и със службите?

- Да, писани са подобни неща, но не са истина. Никога не съм бил служител на ДАНС. Що се касае до службите, работил съм 26 години в Национална служба “Сигурност”, която напуснах през 2007 г. На никого не съм бил човек и не съм се поставял в нечия услуга. През цялата си кариера в НСС, а и след това съм работил единствено в интерес на държавата.

- Познавате ли все пак Делян Пеевски?

- Да, познавам го от периода 2007-2008 г., когато работех в Държавния резерв. Тогава г-н Пеевски беше член на Междуведомствения съвет към ДРВВЗ, като отношенията ни са били изцяло служебни. След 2009-а нямам контакт с него.

- Обжалвате ли решението на Министерския съвет във връзка с т.нар. черен списък?

- Да, обжалвам го.

Сега съм

пенсионер,

който обаче

дори не може

да взима

пенсията си,

защото цялата администрация, а и банките имат забрана да контактуват с мен. Не вярвах, че подобно беззаконие с един български гражданин може да бъде факт в XXI век в Европейския съюз, но се случва. Вече съм на възраст, а и не съм добре със здравето. А не мога да платя дори битовите си сметки за ток и вода.

- Подадохте оставка от Националното бюро за контрол на СРС, работите ли някъде в момента?

- Действително подадох оставка като заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, сега не работя никъде. Пенсионер съм.

- Какво ще правите оттук нататък?

- Ще се боря с всички възможни средства, за да защитя името си, защото заради тези санкции страда и семейството ми. Сигурен съм, че един ден истината ще излезе наяве.

 • Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Съдийската колегия на ВСС стартира процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) Ако и пленумът на кадровия орган одобри хронограмата, официалното начало ще бъде на 30 септември, а гласуването на 14 януари догодина. Изборът на тримата големи в съдебната власт по традиция предизвиква емоции
 • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо