Виж най-големите лъжи за ваксините!

От близо 2 месеца Представителството на Европейската комисия в България провежда кампанията „България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“ с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, офисa на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ и други партньорски организации.

В рамките на кампанията се излъчват поредица от видеоклипове, послания за радио слушателите и други визуални комуникационни материали и публикации на открито в множество общини в страната.

Тяхното послание „Прегърни живота!“ е универсално и символизира стремежа на всички ни да излезем от капана на пандемията, за да бъдем отново заедно със своите близки и приятели. Сред причините за кампанията са колебанията на голяма част от българите относно ползите от имунизация срещу COVID-19 и безопасността на ваксините. Затова помолихме ръководещия представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов да отговори на някои от най-често срещаните въпроси и митове относно ваксините:

- Вече почти няма заразени, България е в зелената зона, лятото е в разгара си, няма смисъл да се ваксинираме, така ли е?

- Не бива да се заблуждаваме и не бива да подценяваме коронавируса. Досегашният ни опит с COVID-19 ясно показва, че той може да бъде освен смъртоносен и непредсказуем. Именно сега, по време на топлия сезон, е моментът всеки един от нас да си постави ваксина – само така ще е сигурен, че ще предпази себе си и своите близки. В противен случай има голяма вероятност наесен вирусът да се завърне с още по-голяма сила с новите си варианти. Сигурен съм, че никой от нас не желае отново да виждаме изнемогващи болнични отделения, рестриктивни мерки и затваряне на цели сектори от икономиката. И ако всеки от нас си казва „аз ще почакам, нека другите да го направят“, тогава никой няма да е в безопасност.

- Нека само възрастните се ваксинират, по-младите лесно ще прекараме вируса без ваксиниране – вярно ли е?

- Не е вярно. Единственият начин да овладеем пандемията е като максимален брой от възрастното население се ваксинира и то възможно най-скоро. В това число влизат и гражданите под 60 годишна възраст. Лекарите също така предупреждават, че COVID-19 все по-често е опасен и за хората на средна възраст, има случаи на тежко боледуване и дори смъртни случаи.

С развитието на новите варианти на вируса рискът за всички става още по-сериозен. Не на последно място лекарите предупреждават за трайните последици за човешкия организъм след срещата с вируса, което категорично води до заключението, че за никого – млад или стар - изобщо не е препоръчително да се заразява с COVID-19. В тази връзка трябва да обърнем поглед и към нашите деца – имаме одобрена ваксина за всички на възраст над 12 години и трябва да използваме лятната ваканция, за да се погрижим и за тях преди да се върнат на училище.

- Ваксините срещу COVID-19 крият твърде големи рискове за здравето с непредвидими странични ефекти сега и в следващите години, защото са разработени много бързо – вярно или не?

- Абсолютно не е вярно. Всички одобрени в ЕС ваксини са безопасни и са преминали много строг контрол. Рискът от тежко боледуване или дори смърт при зараза с коронавирус е тук и сега, и е стотици пъти по-голям от евентуални странични ефекти от ваксинацията. ЕС има една от най-строгите системи в света за контрол над лекарствените продукти преди пускането им в употреба на пазара.

Най-големите световно признати научни експерти и авторитети в медицината застават с имената си зад одобрението на тези ваксини. Ако не вярваме на тях, на кого? Да не говорим, че след одобрението им тези ваксини вече са поставени на милиони хора по света, които са получили своята защита срещу вируса и ефектът от тях продължава да се следи под лупа от лекарствения регулатор в името на сигурността. Гражданите нямат рационална причина да се страхуват. Дезинформацията по темата е сериозен проблем и нашата кампания има за цел да помогне в борбата с нея и с осигуряването на достъп до достоверна информация.

- Имунитетът от преболедуване на COVID-19 е по-надежден от този на ваксините – така ли е?

- Няма достатъчно данни, за да се направи категорично заключение в едната или в другата посока. Това, което е сигурно, е че ваксините срещу COVID-19 са много по-безопасни, отколкото заразяване със самия вирус. Голяма част от хората, които вече са се заразявали, произвеждат поне известни количества антитела и имунни клетки. Но според експертите силата на този имунен отговор варира изключително много. При хора, които са били само леко болни, имунната защита срещу повторна инфекция може да отслабне в рамките само на няколко месеца. Затова е добре преболедувалите да се консултират с лекар дали в конкретния случай не е по-добре да се сложи ваксина.

- Ако има проблем с някоя ваксина, фармацевтичната компания производител няма да носи никаква отговорност – вярно или не?

- Първо, ние вярваме, че няма да има „проблем“ с одобрените от ЕС ваксини, защото те са безопасни за здравето. Второ – в договорите, които Европейската комисия е подписала с всички производители на ваксини, изрично е записано, че всяка компания носи отговорност за продукта и за безопасната му употреба. Както видяхме от скорошното решение на съда в Белгия срещу една от фармацевтичните компании относно забавени доставки, юридическата основа на нашите договори е солидна и съдебната отговорност е гарантирана в защита интереса на европейските граждани.

Повече за кампанията - виж тук.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още