Георги Милков: Не гласуваме за “тия”, а за себе си (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9971948 www.24chasa.bg

През целия ден на изборите гледайте “Тв 24 часа” на сайта ни

Предизборна кампания? Не съм виждал такава нито на тия, нито на предните избори. Обикновено избягвам спонсорирани съобщения във фейсбук, а много от кампаниите се крият точно там. Не съм влизал в сайтове на партии, нито съм гледал телевизионни дебати. Но това не значи, че няма да гласувам. Ще гласувам, защото винаги го правя и смятам, че това е единственият начин, по който гражданите могат да бъдат сигурни, че участват пълноценно в обществено-политическия живот на страната. Без гласуване не става. Е, става и с протести, но защо да ходиш дълги дни по улиците, без да си сигурен какво ще се получи, след като имаш един сигурен ден, в който гласът ти има значение.

Какво правя в такива случаи? Аз гласувам в 24-и МИР в София, затова влизам в гугъл и вадя листата с всички партии и техните кандидати в този многомандатен избирателен район на столицата. Прочитам я цялата от горе до долу. Всички партии, всички имена. Разбира се, няма такава партия, в която всички кандидати да са приятни и да ви харесат. Все ще се намери някое име, след което ще си кажеш: Каква хубава партия, обаче виж го този идиот, за какво са го взели? И това те разколебава да гласуваш. Затова правя обратното. Избирам не “хубава” партия, а хубав човек. От всички тези имена, които съм изчел в цялата листа на кандидатите, избирам някого, когото познавам. Знам, че е честен, съвестен, работлив, достоен и отговорен. С две думи - читав човек. Гласувам за него преференциално. Тоест гласувам мажоритарно, без да има мажоритарна система. Избирам личност, а не партия.

Обикновено ние цяла година мрънкаме, а като дойде денят за избори, си намираме причина да не гласуваме. Или времето е хубаво и по-добре да идем на море, или времето е лошо, вали дъжд и по-добре да си останем вкъщи. Или сме за гъби, или сме за риба...

А най-любим ми е изразът: “К'во ще им гласувам на тия?!”. Всъщност ние гласуваме за себе си, а не за “тия”. Те “тия” ще се оправят и без вашия глас. Вие гласувайте за себе си, за вашите деца, за бъдещето на страната. Помислете, не се притеснявайте. Избори така или иначе ще има достатъчно за всички.

Иначе на 11 юли 2021 г. със сигурност няма да ви е скучно. През целия ден може да гледате в сайта и фейсбук страницата на “24 часа” включванията на кореспондентите от страната и анализите в студиата на “Тв 24 часа” в София. Така ще знаете как протича първият изцяло машинен вот в България и какво бъдеще за страната вещае той.