Финансистът Момчил Андреев: В какво си струва да влагате своите пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9972123 www.24chasa.bg
Момчил Андреев

Инвестициите в земя, злато и имоти ще конкурират банковия депозит

Дори 5% инфлация годишно при нулеви лихви за 5 години изяжда над 20% от спестяванията на хората, предупреждава финансистът

Още акценти:

Хиперинфлация едва ли се задава, но е възможно да преминем през период на по-висока от досегашната инфлация при отрицателни реални лихви

Не е моментът да продавате нивите на дядо и баба, а ако имате свободни средства може би е добра идея да купите още.

Банки се съревновават не да печелят повече от кредити за бизнеса, а кой ще отчете на собствениците повече преизпълнение от високи такси, комисиони и дебитни лихви

Често хората имат нереалистични очаквания за доходност от инвестиционни фондове и ако те отчетат загуби 15-20%, бързо приключват с експеримента и се насочват към това, което им е познато и разбират

- Какво се случва с икономиката - кризата отмина, отминава или се задава, г-н Андреев? 

- Животът се нормализира и световната икономика се възстановява от шока. Нашата икономика е отворена към света и също набира скорост.

- Финансовата ни система май не успя да се зарази и остава стабилна. Отминала ли е опасността за нея?

- В основата на финансовата ни система са международни, основно европейски банкови групи. При тези нива на капитал, ликвидност и печалби, които отчитат, те са “ваксинирани” да не ги лови зараза. Лихвите по кредити са толкова ниски, че не би следвало да е проблем да се обслужват. Трябва един бизнес да е съвсем фалирал или да се източва съзнателно, за да пристъпи една банка към принудително събиране. Като правило банките се стремят при проблем да се дообезпечат, да разсрочат вземанията и да дадат време на кредитополучателите си да решат проблемите.

- Задава ли се обаче хиперинфлация, която да отхапе значителна част от намаляващите доходи, или опасността е пресилена?

- В борбата с пандемията, за да се избегне икономически и финансов апокалипсис, властите по света прибягнаха до парични и фискални мерки, в пъти по-мащабни от тези през 2008-2009 г. Сега, когато светът се връща към нормалност, рязко скачат нефт, суровини, труд и услуги. Хиперинфлация едва ли се задава, но е възможно да преминем през период на по-висока от досегашната инфлация при отрицателни реални лихви. Дори 5% инфлация годишно за период от 5 г. при нулеви лихви по депозити биха обезценили с над 20% спестяванията на хората в банките, оттук и повишената тревожност и усещането, че трябва да се предприеме нещо.

- Три големи банки у нас обявиха, че спират да откриват нови спестовни сметки. Обяснението е, че е временно, докато са ниски лихвите. Предлагат алтернативи за спестяванията. Можете ли да пресметнете - губеща инвестиция ли е депозитът  в момента, докога очаквате да бъде така?

- Депозитите са губещи от известно време, защото през последните години лихвите бяха първо минимални, след това нулеви, а сега даже отрицателни по големите депозити. В същия период недвижимите имоти, златото, суровините и борсовите индекси отбелязаха растеж.

Ако банките се поддадат на изкушението, вместо да кредитират повече, да си преизпълняват бюджетите за сметка на таксуване на вложителите, могат скоро и лихвите по масовите депозити да станат отрицателни. Неотдавна една от големите банки въведе 1,5% дебитна лихва върху салда на фирми над 200 хил. лв. Ако в сметката има един лев повече, се плаща лихва върху цялата сума, а не само върху превишението. Излиза, че се облагат живите пари, с които се правят ежедневни операции и от които всъщност банката допълнително печели такси и комисиони. За сравнение, БНБ начислява на банките върху салдата при нея наполовина по-ниска лихва. Направих справка в няколко търговски банки в Европа, но подобни солени дебитни лихви по фирмени сметки нямаше никъде.

 - Да бъдем полезни на тези, които имат свободни спестени пари и търсят алтернатива на банковия депозит. Да започнем с имотите, които българите традиционно предпочитат. Как да подберат имот, подходящ за инвестиция, за да бъде не само доходно, но все пак и ликвидно вложение?

- Преди да стигнем до инвестиционния имот, е добре всеки първо да прецени какъв имот му е необходим за лично потребление в момента и в перспектива. По-големият имот влече повече разходи за отопление, обзавеждане и данъци, а всяка покупко-продажба отнема няколко процента за брокерски комисиони, данъци и такси. Демографските тенденции и промените в градоустройството силно влияят на доходността. В градове със затихващи функции е трудно да постигнете изпреварващ ръст в цените на имотите. У нас София расте бързо и привлича значителен дял от инвестициите. В Пловдив и Варна също се наблюдава повишена активност особено за имоти до 200 000 евро. Преди да инвестирате, се поинтересувайте какво предстои да се случи в района. Индустриалните, бизнес и технологичните паркове, новите линии на метрото създават допълнително търсене и тласкат цените нагоре. Неотдавна беше завършена поредната отсечка на околовръстното шосе в София и достъпът до Панчарево беше значително улеснен. За броени месеци инвестиционната активност в района скочи и цените на имотите тръгнаха изпреварващо нагоре. Внимателно преценете освен цената на имота неговата реална стойност и полезност. През 90-те години много прохождащи строители нароиха в София кооперации, които като функционалност, качество и външен вид изглеждат по-зле от панелните блокове. В момента на пазара излизат мащабни, зелени, изпълнени с качествени материали проекти, с контролиран достъп и други екстри. По-добрата архитектура, функционалното разпределение, естетиката на вътрешния дизайн могат да добавят 50-100 евро стойност на квадратен метър за потребителя при едни и същи вложени средства. Такива имоти са по-търсени за наем и се продават по-бързо.

- Инвестиционните фондове възможност ли са за средните спестители, или има специални изисквания, за да се влага в тях? Има ли рискове и какви са те, ако парите са в такъв фонд?

- Инвестиционните фондове са хиляди, с различен рисков профил и подборът им изисква специализирани знания. У нас банките като правило контактуват с клиентите си с по-големи наличности - собственици на фирми, лекари, адвокати, нотариуси, мениджъри, и им предлагат да инвестират част от средствата си във фондове, най-често на самата банкова група. Обсъждат какъв процент от средствата да бъдат в облигации, акции, суровини, злато или други активи, консултират ги кои активи се предполага, че са по-нискорискови и кои по-високорискови и клиентът взима своето решение. Повечето клиенти са в зряла възраст и са успешни професионалисти в своята област, но нямат специализирани финансови познания. Понякога имат нереалистични очаквания за доходност и ако портфейлът им отчете 15-20 процента спад, обикновено приключват с експеримента. Тези, които избират да се занимават сериозно с инвестиции на финансовите пазари, четат много, консултират се, понякога структурират виртуален портфейл, “управляват” го известно време и едва тогава влагат средства. Като правило това са млади професионалисти с вкус към дигиталната икономика, следят новините около компаниите, в които инвестират, четат отчетите и полагат ежедневни усилия, понякога по няколко часа на ден.

- Игра на борсата - безопасна ли е и доходна ли е? Да се играе сам или да се отдели част от печалбата за брокер? Какво да се следи, как да му се постави “задачката” да управлява парите?

- Играта на борсата е опасна особено със заемни пари, но ако имате познания и устойчива психика, този тип дейност може да бъде доходоносна. Неотдавна един от най-успешните инвеститори Уорън Бъфет, чиято компания за половин век е произвела хиляди мултимилионери, спомена, че за това време независимо от феноменалния краен резултат си спомня за 4 случая, когато акциите на компанията му са губили 40-60% от пазарната си стойност. Отговорете си на въпроса вие готови ли сте да гледате как спестяванията ви се топят, докато ежедневно ви облъчват “продавачите на страх”. В COVID кризата за 6 седмици американските, а и европейските акции загубиха 1/3 от стойността си. Година по-късно не само компенсираха спада, а са на рекордни нива.

- Златото? Изглежда примамливо, особено през последните 2 години заради възходящия тренд в цената му. Безопасна инвестиция ли е? Има ли специални правила за нея?

- Златото се представя обичайно добре в периоди на отрицателни реални лихви. Централните банки държат част от резервите си в злато. Можете и вие да решите част от активите ви да са в злато - дали 2-10 процента, е въпрос на индивидуално решение. В България няколко банки продават инвестиционно злато под формата на монети и кюлчета за всеки джоб.

- Земята се оказва търсена стока, още повече че у нас е на изчерпване. Говорим за земеделската земя. Продажба или рента, ако сме наследили или придобили? Рискове и доходност?

- Ако очаквате по-висока инфлация, не е моментът да продавате нивите на дядо и баба, а ако имате свободни средства, може би е добра идея да купите още. У нас големи арендатори и фондове изкупиха значителен дял от плодородната земя, така че предлагането е в пъти по-малко, отколкото преди 10-15 г. Обработваемата земя носи доход 2-4 процента годишно, който на пръв поглед не е висок, но на нея се произвеждат борсово търгувани стоки и когато техните цени нарастват, нараства като правило и цената на земята. Земеделската земя ви носи и други ползи - доходите от ренти не се облагат, банките я приемат охотно за обезпечение по кредит, делима е и ако ви трябват спешно средства, можете да продадете част от нея и да запазите останалото.

- Подскажете някои не толкова популярни възможности за вложение на свободни пари. Например – в образование, квалификация, собствен малък бизнес проект. Добре ли е в такива случаи да се рискуват всички спестени пари, или да се ползва част от тях?

- Цените на ток, парно и вода растат, затова пък инвестициите в зелена енергия, топлоизолации, смяна на дограма могат да са много рентабилни.

Ако имате къща с голям слънчев двор, с южно изложение и в близост до трафопост, консултирайте се със специалисти и инвестирайте в малка соларна централа. Трябват ви 350 кв. м площ за панелите, инвестицията е около 35-38 хил. лв., а чистият доход при действащата преференциална цена на КЕВР е 4000-4900 лв. годишно. Малко предприемчивост и години наред ще получавате над 10 процента годишна доходност в сравнение с 0 процента лихва в банката. Една такава инвестиция се откупува за 6-7 г., а доходът е относително постоянен и сигурен. Ако не ви достигат парите, проверете в банката - вероятно охотно биха ви дали кредит.

Смяната на дограма, осветление или топлоизолация също може да бъде високо рентабилно и да се изплати бързо.

CV

l Завършил е Московския държавен институт за международни отношения с магистърска степен по международни отношения, има магистратура и по бизнес администрация

l Специализирал е финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия, САЩ, Швейцария и Франция

l Заемал е резлични мениджърски позиции, включително и изпълнителен директор в редица банки, сред които Пощенска банка, ЦКБ, Райфайзенбанк, както и в “Борика-Банксервиз”, застрахователно дружество “Уника”

l От август 2015 до ноември 2018 г. бе изпълнителен директор на “Енерго-Про България”

  • Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Само за няколко седмици НАП отвори доста широк фронт срещу сивия сектор и неплащането на данъци. Приходната агенция въведе тотален данъчен контрол над горивата, после мина към фирмите с големи касови наличности, последната акция е проверка на онлайн търговците. Действията на НАП са похвални, защото сивият сектор и неплащането на данъци
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо