И с машини, и с бюлетини – пак получихме от същото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9977733 www.24chasa.bg

Голям патос се образува около тези машини за гласуването. Оформи се нещо като религиозен култ - хора, които искрено и дълбоко вярват, че като има повече технология, намесена в изборния процес, той изведнъж ще стане по-честен, по-правилен и едва ли не ще реши всички проблеми на клетата майка България.

И обратното - едни други хора пък са обзети от патоса на Нед Луд - те пък искрено вярват, че машините за гласуване са сатанинско изобретение, чиято цел е да се манипулира резултатът, и са голяма пречка за това изборите да са честни и прозрачни.

Изборите минаха и народът получи още от същото, независимо че технологията на изборите бе променена. Очевидно въпросът не е изобщо в техногията и машините не са Деус екс махина - Богът от машината - термин от древногръцката трагедия, когато в края на представлението с помощта на дървено съоръжение се появявал Богът, който раздавал справедливост. Самата дума механис, както се е произнасяла на старогръцки, е дала начало на думи като машина и механика в повечето съвременни езици, но това е драматургичен похват, не реален живот.

  • Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Само за няколко седмици НАП отвори доста широк фронт срещу сивия сектор и неплащането на данъци. Приходната агенция въведе тотален данъчен контрол над горивата, после мина към фирмите с големи касови наличности, последната акция е проверка на онлайн търговците. Действията на НАП са похвални, защото сивият сектор и неплащането на данъци
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо